Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Voor een oplossing van regionale knelpunten, zoals de Algerabrug, is een voortdurende lobby richting Provincie noodzakelijk, stelde wethouder Neven.
• Voor een oplossing van regionale knelpunten, zoals de Algerabrug, is een voortdurende lobby richting Provincie noodzakelijk, stelde wethouder Neven.

Krimpenerwaard: verkeersplan vereist samenwerking en lobby

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De gemeenteraad van Krimpenerwaard stemt in met de laatste versie van het Regionaal Verkeers- en Vervoersplan Midden-Holland (RVVP).


Voor een oplossing van regionale knelpunten, zoals de Algerabrug, is een voortdurende lobby richting Provincie noodzakelijk, zo gaf verkeerswethouder Pieter Neven aan tijdens de raadsvergadering.

Het RVVP is een robuust meerjarenplan met 25 actiepunten en een doorkijk tot 2030. Alle gemeenten in Midden-Holland, waterschappen en vervoersorganisaties konden daar op reageren. De gemeente Krimpenerwaard sloot de rij met opmerkingen en enkele moties van Pro Krimpenerwaard, waarvan slechts één stand hield: de raad ziet niets in een eventuele overslagterminal op Sluiseiland nabij de Gouderakse brug. De gemeente Gouda had zich daar eerder al tegen verzet. "Hoewel er nog een onderzoek loopt, lijkt dit voornemen van de baan", stelde wethouder Pieter Neven.

Het verzoek van Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) om de uitstoot van CO2 vast te laten leggen, vond geen genade bij de meerderheid van de raad. Ook zijn oproep voor een intergemeentelijk actieplan om het doodrijden van dieren in het verkeer te voorkomen, haalde het niet. Wethouder Neven vond dat eigenlijk geen agendapunt voor de RVVP. "We hebben reeds gekeken naar passages voor overstekende dieren, maar er is niet zomaar een oplossing aan te dragen." Van de VVD mag Neven zich inzetten in het Algera Platform voor opties voor de korte én lange termijn. Ruud van der Wilt: "Deze situatie kan niet tien of vijftien jaar voortduren. De kwestie is urgent."

Hoewel de door velen gewenste rotonde bij de Hortensialaan in Stolwijk niet tot het RVVP behoort, werden er wel vragen over gesteld. Met name Gemeente Belang Krimpenerwaard hoopt op een spoedige ontsluiting.

Leon de Wit zag het liefst nog een tweede rotonde in Stolwijk ter hoogte van het bedrijventerrein, maar dat kan hij volgens Neven uit zijn hoofd zetten. "De gedeputeerde staat slechts één rotonde toe. Daarvan kan ik zeggen dat de Hortensialaan op onze projectenlijst staat. Daar is nu een bedrag van 1,5 miljoen euro voor geraamd, maar deze ontsluiting kost twee keer zoveel en er is nog geen financiële dekking voor aangegeven."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten