Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Boom omgewaaid op begraafplaats in Schoonhoven.
• Boom omgewaaid op begraafplaats in Schoonhoven. (Foto: Peter Stuurman)
update

Stormschade: Stormvloedkering dicht; boom valt op grafzerken

  •   keer gelezen   112

REGIO • De storm die vandaag over Nederland raast, zorgt ook in de Krimpener- en Lopikerwaard voor schade en overlast.


De lichtbak boven de entree van winkelcentrum Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel dreigde weg te waaien. Daarom hebben brandweerlieden het ding verwijderd en naar binnen gebracht. 

Vanwege het hoge water in de Lek is de Veerpoort bij Schoonhoven afgesloten.

Op de begraafplaats in Schoonhoven is een enorme boom omgewaaid. Er is flinke schade aan de grafstenen.

Rond 12.00 uur ging de Stormvloedkering tussen Krimpen en Capelle dicht. Een vaartuig van Rijkswaterstaat legde gedurende de sluiting het scheepvaartverkeer rond de kering stil.

   

Ondanks een flinke golfslag blijft de pont tussen Schoonhoven en Gelkenes gewoon varen.

De brandweer in Schoonhoven kwam vannacht rond half vier in actie nadat op het Kazerneplein enkele bouwhekken waren omgewaaid. Buiten de Veerpoort vielen twee omgewaaide bomen op de bestelwagen van cafetaria/brasserie de Veerpoort.

Omdat de bomen geen gevaar meer opleverden en niet in de weg lagen, hoefde de brandweer verder niet in actie te komen. 

Ook een in de Spoorstraat geparkeerde auto liep schade op, in dit geval door een afgebroken tak van een boom. De auto stond geparkeerd onder de boom. De brandweer zaagde de tak met een kettingzaag in stukken.

Rond half 12 rukte de brandweer opnieuw uit voor een stormschade. Een tak was losgewaaid van een boom en bungelde gevaarlijk boven de Veerstraat. Door met een katapult een touw door de tak te schieten, wisten de brandweerlieden de tak uit de boom te trekken. De aanrijdende autoladder was daardoor niet meer nodig.

Ook daarna hoefde de brandweer zich niet te vervelen met omgewaaide bomen op onder andere de G.J. van Heuven Goedhartweg - N216 (naast 'De Toren') en de Albrecht Beijlinggracht.

Dakpannen
Ook in Lopik was er de nodige stormschade zoals glijdende dakpannen, vallende bomen en takken op de weg, meldt Politie IJsselstein/Lopik: 'Ook werden we geconfronteerd met grote platen die de weg op waren gewaaid op industrieterrein de Copen (foto). Inmiddels is Rijkswaterstaat hiervan in kennis gesteld hiervan. Zij dragen zorg voor de afhandeling'. 

Omgewaaide bomen
De Krimpense brandweer rukte woensdagmorgen om 4.30 uur uit om twee omgewaaide bomen aan de Allegro weg te halen. Met behulp van een kettingzaag zijn de bomen in stukken gezaagd. De gemeente Krimpen aan den IJssel gaat op een later tijdstip de restanten ophalen. De omgevallen bomen hebben geen auto's geraakt tijdens de val. De brandweer was ruim een uur bezig.

Vanwege de storm gaat de jaarlijkse kerstboomverbranding op het Zwaneneiland niet door. Het evenement is op advies van de brandweer afgelast. kerstbomen kunnen nog wel worden ingeleverd bij De Tuyter en op het Zwaneneiland.  

De brandweerlieden kregen van attente buurtbewoners een kop koffie aangeboden.

Brandweer Haastrecht werd woensdagmorgen rond kwart voor 4 opgeroepen voor een stormschade aan de Oost-Vlisterdijk in Vlist. Er was een paal over de weg heen gewaaid, waarna de brandweer de weg weer begaanbaar maakte.

Hoog water
Terwijl woensdagmiddag de omgewaaide bomen werden verwijderd, werden bij cafetaria/brasserie De Veerpoort tevens zandzakken voor de deur gestapeld. Dit uit voorzorg voor het stijgende water.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten