Afbeelding

Kleiduivenschietvereniging SV De Snip ter ziele

Sport 2.448 keer gelezen

LOPIK • De leden van SV De Snip in Lopik hebben besloten de kleiduivenschietvereniging, aan de vooravond van het 50-jarig bestaan in 2017, te ontbinden.

Reden hiervoor is, dat de vereniging sinds oktober 2011 niet meer beschikt over een vergunning om de sport te beoefenen en het zicht op een nieuwe omgevingsvergunning teveel tijd en geld in beslag zou nemen. Destijds werd de vergunning geschorst na klachten van omwonenden van het complex, omdat de geluidsemissiewaarden van het schieten te hoog waren.

Strowallen
"Strowallen moesten uitkomst brengen om de geluidsemissie binnen de wettelijke normen te houden", memoreert Piet Oosterwijk, (voormalig) secretaris van sv De Snip. "Dit plan, dat uitvoerig is doorgerekend en door externe bureaus is beoordeeld, was haalbaar en vergunbaar. Wel moest het vigerende bestemmingsplan hiervoor gewijzigd te worden." 

Na de goedkeuring van het bestemmingsplan door de gemeenteraad van Lopik in november 2015 tekenden de omwonenden bezwaar aan bij de Raad van State, om vervolgens via een bodemprocedure het besluit van de gemeente Lopik onderuit te halen. Oosterwijk: "De Raad van State vond de strowallen niet voldoende en wenste een compleet nieuw bestemmingsplan. Hiermee zouden we weer van voor af aan moeten beginnen."

Ontbinden
De vereniging heeft volgens Oosterwijk in de vijf jaar dat het gebruik van het complex aan de Lekdijk in Lopik niet mogelijk was, een behoorlijke groep gemotiveerde leden weten te behouden. "Zij waren zonder de mogelijkheid om hun sport te kunnen uitoefenen bereid om met elkaar een bedrag van 90.000 euro te investeren in een poging de club te behouden. Nu bleek dat wederom een kostbaar nieuw bestemmingsplan ontwikkeld moest worden, en de kans groot was dat de omwonenden die middels beroepsprocedures zouden frustreren, hebben we als de leden besloten de vereniging te ontbinden."

Hiermee houdt een roemruchte vereniging op te bestaan. SV De Snip werd door een aantal Lopikse sportschutters in 1967 opgericht en had sinds 1970 haar domicilie aan de Lekdijk, tegenover Salmsteke. Een trotse Oosterwijk: "De vereniging is gedurende haar gehele bestaan zelfvoorzienend geweest en heeft nimmer geleund op steun van overheden of inwoners. De Snip bracht vele topsporters voort. Dit bleek onder andere uit een onafgebroken deelname van schutters van SV De Snip aan de Olympische Spelen van München t/m Athene. Tevens werden tientallen Nederlandse kampioenschappen behaald en werd ruim dertig keer de Grand Prix of Lopik georganiseerd, dat in de internationale schietsportwereld status verwierf."

Tenslotte: "Met het ontbinden van SV De Snip verdwijnt in de provincie Utrecht de laatste kleiduivenschietbaan. Vele sport- en wedstrijdschutters, maar ook jagers die hun schietkunst bijhouden door middel van het kleiduivenschieten, zullen nu moeten uitwijken."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden