• Turncoach Thea Slingerland met een van haar talenten. (foto: Stephan Tellier)
• Turncoach Thea Slingerland met een van haar talenten. (foto: Stephan Tellier)

KDO-turnsters ondanks beperkingen in landelijke subtop

Sport 1.048 keer gelezen

LEKKERKERK • De turnsters van KDO trainen zo'n veertien uur per week om hun prestaties te verbeteren. Ze leggen ze het niettemin af tegen toppers, die vaak 24 uur met hun sport bezig zijn.

Je hoort Thea Slingerland niet klagen. Haar turnsters doen alles wat in hun vermogen ligt om hogerop te komen. De meiden hebben plezier, kunnen het onderling goed vinden en scoren prima in de eerste divisie. "Maar met betere faciliteiten en meer trainers is er meer uit te halen", weet de 56-jarige trainster van KDO Lekkerkerk.

Ontgroeid
Je moet een tik van de molen hebben om jaar in jaar uit in de turnhal bezig te zijn en nationale en internationale evenementen af te lopen, zegt ze lachend. "Maar ik krijg veel voldoening van de inzet en toewijding van de turnsters. Zij kunnen het ook opbrengen om vaak direct uit school zo'n 3,5 uur achtereen te oefenen op balk, brug, sprong en vloer. KDO is Lekkerkerk min of meer ontgroeid. De selectieleden komen overal vandaan. We moeten het opnemen tegen grote verenigingen uit Zoetermeer, Nieuw-Vennep en Barendrecht. Dat zijn reuzen vergeleken met KDO."

In Haarlemmermeer is een enorme topsporthal gebouwd; KDO is al blij met de turnhal op het bedrijventerrein van Lekkerkerk. Slingerland: "Het pand is eigenlijk te klein. Voor de sprong geldt een aanloop van 24 meter. Hier kom je niet verder dan 18 meter. En de vloer is behoorlijk hard. Er zou meer vering moeten zijn. Als we wedstrijden turnen lijkt het wel of onze meiden gelanceerd worden. Daarom oefenen we vaak vlak voor een kampioenschap op een soepele vloer in Roosendaal."

Dan is het een hele prestatie om als subtopper de rest van Nederland partij te geven. Lisanne Slingerland, de 21-jarige dochter van de trainster, weet dat de concurrentie meer uren investeert in turnen. "Ik ben bezig met een hbo-opleiding voor verpleegkundige in Utrecht. Het is hele toer om 14 uur te oefenen. Tegenstanders hangen 24 uur per week aan de rekstok. Dat verschil loop je niet in. Je moet een hele goede dag hebben om die opponenten te verslaan. Dat is voor mij de uitdaging. Het motiveert wel."

Reuzenzwaai
De 9-jarige Cherlaine van den Herik staat nog aan het begin van haar loopbaan. Toch behoort het jonge talent uit Gouderak reeds tot de beste pupillen in de eerste divisie. Met haar 'Amerikaanse' tenue uit de kledinglijn van Sanne Wevers ziet ze er stoer uit. "Ik ben pas clubkampioen geworden", zegt ze trots. "Ik was eerst lid van Thor, daarna van DOS Alphen en nu sinds een jaar bij KDO. Ik leer veel bij. Ik kan nu al de reuzenzwaai maken op de brug ongelijk."

Dat komt mede door de krachttraining van Rick Berkhout, die dit seizoen debuteert. De jonge CIOS-docent vermaakt zich prima met de selectie. "We doen het rustig aan met die jonkies. Sterke spieren vergroten de mogelijkheden op vrijwel alle onderdelen. Het is leuk om met zo'n gemotiveerde selectie te werken."

Focus
Thea Slingerland neemt met Naninka Boland de hoogste selectie onder haar hoede. Daarbij hoort niet alleen krachttraining, maar ook choreografie van Odile Huisman om de uitstraling te verbeteren. Turnen kun je niet alleen zien aan de bewegingen, maar vooral aan de focus op het gezicht van de beoefenaar. De familie Slingerland weet daar alles van. Moeder Thea turnde tot haar zestiende fanatiek en gaf daarna het stokje door aan haar dochters Annemarie, Esther, Lisanne en Daphne. De jongste zat zelfs bij de kernploeg, maar was vanwege hardnekkige blessures in 2014 gedwongen om te stoppen.

"Ze geeft nu les aan de kleintjes. Turnen zal altijd een issue blijven binnen ons gezin. Niettemin kijk ik reeds uit naar een opvolger. Ook voor mij gaan de jaren tellen."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden