Lopikse presenteert debuutroman 'Geluk bij een Ongeluk'

  •   801 keer gelezen
• Wendy Brokers.
• Wendy Brokers.

LOPIK • Voor Wendy Brokers is 2017 nu al een bijzonder jaar. In februari wordt bij The Read Shop haar boek 'Geluk bij een Ongeluk' gepresenteerd.

De debuterende schrijfster kijkt er naar uit. "Het is maandenlang hard werken geweest om het verhaal, dat ik had geschreven voor een schrijfwedstrijd, uit te breiden tot een boek. Maar het was het waard. Hoeveel mensen dromen er niet van het uitgeven van een eigen boek? Voor mij is het nu realiteit."

Het gaat snel met de debuterende auteur, die naar eigen zeggen haar hele leven al schrijft. "Van uitgebreide brieven die mijn nichtje en ik elkaar vroeger schreven tot losse verhalen. Schrijven is mijn lust en mijn leven. Als het dan succes oplevert, is dat een extra stimulans."

Het winnen van de schrijfwedstrijd van uitgeverij Tinteling Romance was een nieuw hoogtepunt. "De boodschap die in de verhalen naar voren moest komen, was dat liefde verder gaat dan alleen de buitenkant. Zo is hoofdpersoon Suus Versluis ontstaan. Zij is een succesvolle dertiger, die na een auto-ongeluk met een dwarslaesie in een rolstoel belandt. In 'Geluk bij een Ongeluk' staat de aantrekkingskracht tussen Suus en fysiotherapeut Jacco Reehorst centraal, met alle problemen die de nieuwe liefde en intimiteit vanuit een rolstoel met zich meebrengen."

50 tinten grijs
Haar debuutroman is volgens Wendy Brokers 'een sexy liefdesverhaal'. Het is geen '50 tinten grijs' voor gehandicapten geworden, maar het bevat wel expliciete liefdesscènes. Ik vond dat ik daar niet aan voorbij kon gaan."

Het was soms lastig voor de valide Wendy om zich in te leven in de hoofdpersoon. "Daarom heb ik me uitgebreid laten informeren, want ik wilde niet de plank mis slaan." Ze sprak met twee 'ervaringsdeskundigen' en een fysiotherapeut in een revalidatiecentrum. "Ze hebben me van input voorzien en de proefdruk vooraf gelezen. Daarmee kan ik zeggen dat het eindresultaat 'rolstoeltechnisch' klopt."

De gesprekken vooraf maakten diepe indruk op Wendy. "Het liet me zien dat een handicap een veel grotere impact heeft dan je voor mogelijk houdt. Ik heb een mooie, jonge meid gesproken met een dwarslaesie, die heel onzeker was. Ze had vanwege haar handicap te kampen met een veranderd zelfbeeld. 'Ik snap niet dat mijn vriend bij me blijft', zei ze op een gegeven moment. Je relatie moet ook sterk zijn, want je deelt meer lief en leed en praktische ongemakken met elkaar dan in een gemiddelde verhouding. Ook de seks verandert. Ik ben blij dat mijn gesprekspartners hier open en bloot over durfden te praten."

Hoofdpersoon Suus had in haar vroegere leventje geen problemen met seks, maar de nieuwe realiteit werpt haar ver terug. Totdat Jacco in haar leven verschijnt. Wendy: "Ze wijst hem keihard af, vanwege haar onzekerheid. 'Wat heb ik hem te bieden?', denkt ze. Genoeg dus. Jacco neemt haar mee op een ontdekkingsreis, waarin Suus in staat is meer te voelen dan ze voor mogelijk had gehouden."

Tijd
Wendy Brokers (47) is kinderverpleegkundige in het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. Ze is daarnaast moeder van een zoon en vier dochters. Waar vindt ze de tijd voor het schrijven? "Ik heb boven een eigen plekje waar ik me terugtrek, bij voorkeur als de kinderen naar school zijn. Dan kan ik me concentreren, want je wilt je toch zo goed mogelijk inleven in het verhaal." Met een lach: "Ik ben ook niet de gezelligste tijdens het schrijven, dus mijn man en kinderen zullen me sowieso niet zo snel storen."

In samenwerking met The Read Shop wordt Geluk bij een Ongeluk op 11 februari 2017 -weekend voor Valentijnsdag- gepresenteerd in Lopik. Paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel krijgt het eerste exemplaar uitgereikt. Wendy: "Harold van Velzen, eigenaar van de Plus-supermarkt en The Read Shop in Lopik, was direct enthousiast over een boekpresentatie in The Read Shop. Hij heeft ook het contact met Bibian tot stand gebracht."

De auteur, die wil benadrukken dat ze het boek zeker niet alleen voor minder-validen heeft geschreven, kan haast niet wachten tot het zover is. "Spannend wordt ook de periode daarna. Slaat het boek aan en hoe zijn de reacties?"

Wendy blijft hoe dan ook vooral verder schrijven. "Ik heb nog ideeën genoeg!"

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }