• Een artist impression van de aangepakte Opgang Nedersassen.
• Een artist impression van de aangepakte Opgang Nedersassen. Foto: Aangeleverd

Groen licht raad voor buitenlift en opknapbeurt Opgang Nedersassen

Algemeen 514 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De veelbesproken Opgang Nedersassen in Alblasserdam krijgt een grondige opknapbeurt. Voor ouderen die slecht ter been zijn en minder validen komt er een buitenlift bij de Hema. De totale kosten: bijna 200.000 euro.

De gemeenteraad gaf hier afgelopen week groen licht. Een dossier dat al meerdere malen besproken werd, kan daarmee afgesloten worden. In september 2020 deelden burgemeester en wethouders tot onvrede van de raad mee dat het opknappen van Opgang Nedersassen te duur zou zijn. De partijen drongen echter aan om toch naar een goedkopere aanpak te kijken. 

De oplossing werd gevonden in het aanbrengen van een buitenlift. De installatie hiervan gaat vergezeld van een facelift voor de verbinding tussen het Makado winkelcentrum en het Raadhuisplein. Alle partijen waren hier tevreden mee. Met name het feit dat ouderen- en gehandicaptenbonden ingestemd hadden werd daarbij genoemd. 

Snelheidsremmers
De belangrijkste kanttekening waren de ontbrekende snelheidsremmers. “Levert dit geen gevaar op van naar beneden crossende jonge fietsers”, vroeg Jan de Kok (CDA).

Wethouder Arjan Kraijo onderkende het probleem, maar: “Als je belemmerende middelen in gaat zetten, wordt het weer lastiger voor minder validen. Ik ga de uitdaging graag aan om hier toch naar te kijken. Overigens toont de ervaring aan dat een leuning in het midden van het pad, zoals we ingepland hebben, ook snelheidsremmend werkt.”

Vandalisme
Een tweede punt dat aan bod kwam was cameratoezicht bij de buitenlift om vandalisme tegen te gaan. Voor het CDA is dat van wezenlijk belang, voor andere partijen en de wethouder is het niet nodig.

Kraijo: “We richten het zo in dat het redelijk vandalismeproof is, onder meer met verlichting. Daarnaast kan de lift ‘s nachts niet worden gebruikt. We houden het wel in de gaten. Als er sprake is van vernielingen, dan komen we bij u terug om het plaatsen van camera’s te bespreken.”

Winkeliersvereniging
Hij kon de raad daarnaast meedelen dat de eigenaar van het pand akkoord is met plaatsing van de buitenlift. “De winkeliersvereniging is niet enthousiast; zij zien de bezoekers liever door het centrum komen. Maar ze zullen geen beletsel opwerpen. Alleen de verenigingen van eigenaren van de appartementen moeten nog instemmen. Ik verwacht daarbij geen problemen.”

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 17 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden