Afbeelding

'Zuid-Holland moet ingrijpen om Wantij gifvrij te maken'

Algemeen 193 keer gelezen

REGIO • GroenLinks, PVDA en D66 willen dat Zuid-Holland ingrijpt om de drinkwaterbekkens en het riviertje het Wantij bij de Biesbosch gifvrij te maken.

Dat vragen zij naar aanleiding van de ontdekking van de Stichting het Wantij dat hoge concentraties van de gifstoffen GenX en PFOA aanwezig zijn in het drinkwaterbekken van Evides en in de lozingen op het riviertje het Wantij. GenX en PFOA zijn gifstoffen die Dupont/Chemours onder meer gebruikt om een anti-aanbaklaag voor pannen te maken.

GroenLinks-fractievoorzitter Berend Potjer: "In het Wantij wordt veel gezwommen. Ook is dit riviertje een belangrijke natuurlijke verbinding in de Biesbosch. Gifstoffen als GenX en PFOA horen niet thuis in ons drink- en zwemwater. Daarom hebben we de provincie Zuid-Holland ter verantwoording geroepen."

Stichting Het Wantij wist rapporten te achterhalen over de hoge concentraties GenX en PFOA in de spaarbekkens bij Dordrecht en het riviertje het Wantij. Op basis van deze informatie concludeert de Stichting dat de gifstoffen via de afvalwaterlozing van DuPont/Chemours in het spaarbekken komen.

De Stichting het Wantij denkt dat Evides de industrie gifvrij water levert. Dan blijven de gifstoffen achter en stijgt de concentratie. Het achterblijvende water met hogere gif-concentraties wordt daarna geloosd op het zwem- en natuurriviertje het Wantij. GroenLinks, PVDA en D66 hebben het provinciebestuur van Zuid-Holland gevraagd wat zij gaat doen nu dit bekend is.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden