Logo hetkontakt.nl/klaroen

Kinderdijkse schrijft bijzonder prentenboek

  •   4 keer gelezen

KINDERDIJK • Esther Vliegenthart uit Kinderdijk heeft onlangs een bijzonder prentenboekje uitgebracht, speciaal voor kinderen met een taal- en prikkelverwerkingsstoornis.

Zij vertelt: "Ik ben de trotse moeder van drie kinderen: twee lieve dochters en een prachtige zoon. Mijn zoon heeft autisme en ziet de wereld anders dan ik. Hij ervaart geluid, beeld en tast heel anders dan dat ik dat doe. Dat was vooral goed te merken in zijn heel jonge jaren. Hij wilde soms wel voorgelezen worden, maar keek liever niet naar de felgekleurde plaatjes in de boeken of de figuurtjes die overal weer oogcontact maakten met de lezer. Ook konden sommige verhaaltjes hem van streek maken en hem meer chaos in zijn hoofd geven dan hij al had."

"Dat hadden we toen niet direct door, maar nu hij zeven is en we heel veel met en over hem leren, weten we dat de meeste boekjes voor kleuters voor hem niet geschikt waren."

"Ik, als boeken- en taalliefhebber, vind dat heel jammer. Ik zou graag zien dat alle kinderen kunnen genieten van verhalen en plaatjes. Met deze ervaringskennis op zak heb ik een voorleesboekje gemaakt dat rekening houdt met de taal- en prikkelverwerking van kinderen met autisme: Saartje."

Plezier ervaren
"Ik hoop dat met dit boekje dat ook deze mooie kinderen plezier mogen ervaren in voorgelezen worden. Misschien herkennen ze wel dingen van zichzelf in Saartje. Dat zou fijn zijn, want daarmee kunnen we het gevoel van veiligheid bij deze kinderen misschien wel vergroten!"

De kleuren van de tekeningen zijn aangepast, de tekeningen zijn lief, Saartje maakt geen oogcontact en het verhaaltje is duidelijk. Het boekje is leuk voor alle jonge kinderen en dus ook voor kinderen met autisme, ADHD of TOS (taalontwikkelingsstoornis).

Begin januari kwam het boekje al in beeld bij een programma van RTL4 over educatie en afgelopen maandag las Esther voor uit Saartje op basisschool 't Nokkenwiel op het Maasplein te Alblasserdam. Woensdag 27 februari is ze te gast bij boekhandel De Krekel in Alblasserdam om geïnteresseerden meer uitleg te geven over het boekje en kinderen voor te lezen. Binnenkort worden ook deel 2 en deel 3 van Saartje uitgegeven door uitgeverij Graviant.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK