• Selma met haar dochter bij een van haar schilderijen. Rechts Miek Asselman.
• Selma met haar dochter bij een van haar schilderijen. Rechts Miek Asselman. Foto: Bert Bons

Expositie van cultuurparticipanten in Alblasserdam

Algemeen 194 keer gelezen

ALBLASSERDAM • In het Participand aan de Lelsstraat 2 in Alblasserdam toont Atelier Erbij uit Alblasserdam op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni werken van cultuurparticipanten.

Er worden werken vertoond van Selma, Sonaj, Sharda, Luivicka, Marielle en oud-Participanter Geoff.

De kunstenaars werden begeleid door Miek Asselman en Marianne Brand. "De dames en de ex-participanter zijn vooral via de Sociale Dienst Drechtsteden en Vivens bij ons terecht gekomen, om al tekenend en schilderend een soort balans te vinden, een creatieve uitlaatklep, een ritme", vertelt Miek.

Moeilijke tijd
"Ik heb een moeilijke tijd achter de rug en vind het fantastisch dat ik hier tot mezelf kan komen", vertelt Selma (36) uit Alblasserdam. In korte tijd overleed haar vader en maakte ze een echtscheiding mee. Haar maatschappelijk werker adviseerde haar om naar Atelier Erbij te gaan.

"Hier kon ik echt helemaal losgaan", vertelt ze met een brede lach. "Met het schilderen heb ik mijn emoties kunnen uiten. Elk schilderij dat ik gemaakt heb, heeft een verhaal." Bij Selma komen de thema's verdriet, rouw, liefde en hoop vaak terug.

"Het verhaal achter een schilderij vind ik heel belangrijk. Ik zie kunst aan de ene kant als een middel om jezelf te uiten en aan de andere kant kun je met kunst mensen bij elkaar brengen. In die zin brengt het eenheid onder mensen."

Dingen verwerken
Selma: "Ik was altijd al creatief, maar heb er nooit veel mee gedaan. Nu heb ik de kans gekregen. Dat heeft me geholpen om een nieuwe start te maken in mijn leven en dingen te verwerken."

De deelnemers aan het kunsttraject van Atelier Erbij vonden zo een plek waar ze zichzelf konden zijn. Miek: "Het zijn superleuke dames en zo leergierig en creatief. Ik ben er ook zo megatrots op ze dat ze werk willen tonen."

De deelnemers blijven kortere of langere tijd actief bij het kunsttraject. "Dat hangt van veel factoren af. Sommigen gaan een vervolgtraject doen of een opleiding, anderen hebben meer tijd nodig."

Het kunsttraject van Atelier Erbij is drie ochtenden per week geopend. Op dit moment zijn er vijf deelnemers in het kunsttraject, die allemaal vier of vijf kunstwerken zullen exposeren. De expositie is op vrijdag 28 juni van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdag 29 juni van 10.00 tot 16.00 uur. De deelnemers van het traject zijn de meeste tijd aanwezig om eventueel uitleg te geven over hun werken. Toegang is gratis.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden