Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Papendrechtse ruiltuinen stimuleren ruil van planten en stekjes

Algemeen 319 keer gelezen

PAPENDRECHT • Mensen die plantjes, bolletjes en stekjes over hebben, hoeven die niet weg te gooien. In Papendrecht kunnen ze die ruilen in twee ruiltuinen.

De ruiltuinen zijn gevestigd aan de Stellingmolen (de Tuin van De Spil) en aan de Kerkbuurt (Heerlijkheid van Papendrecht). De ruiltuinen zijn een initiatief van Stichting De Heerlijkheid Zorgt en Jaap Hoogeveen van De Tuin van De Spil.

Duurzaam
De plantjes worden verzorgd door de zorgcliënten die op beide locaties werkzaam zijn. Er is al een kleine voorraad aangelegd, bezoekers mogen meteen plantjes meenemen. Naast dat het een mooie dagbesteding is voor de zorgcliënten, wordt voorkomen dat nog bruikbare planten en stekjes worden weggegooid. Zo wordt duurzaam gedrag gestimuleerd.

Vrijwilligerswerk
De beheerders zijn inwoners van Papendrecht. Voor hen is de ruiltuin vrijwilligerswerk. Planten ruilen is gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom en wordt gebruikt om de ruiltuinen in stand te houden. Ruilen betekent niet dat de bezoeker ook iets mee moet nemen. En plantjes ophalen mag ook zonder plantjes en stekjes in te leveren.

Locaties
De Tuin bij De Spil is gevestigd op Stellingmolen 176. De andere tuin bevindt zich bij de Heerlijkheid van Papendrecht, Kerkbuurt 56.

Inleveren
Op beide locaties zijn herkenbare inleverpunten. Inleveren bij de Heerlijkheid kan tijdens openingstijden van de Landwinkel. Alleen tuinplanten, struiken en boom(stekken) kunnen worden ingeleverd. Kamerplanten, kerstbomen of giftige planten kunnen niet worden geruild. Het formaat van in te leveren struiken en bomen is zodanig dat deze handzaam zijn, tot maximaal ongeveer 150 cm. Planten/stekken moeten met wortels ingepakt worden aangeleverd, bij voorkeur in een pot of anders in plastic of doek.

Naam
Planten of stekken worden zo mogelijk bij inleveren van een naam voorzien. Wie de namen weet van het groen dat hij inlevert, wordt verzocht die op een label te schrijven.

Ophalen
Ophalen is mogelijk op afspraak. Alleen met hulp van beheerders kunnen planten of stekken meegenomen worden. Van grotere planten of struiken kunnen maximaal 3 planten worden meegenomen, als er iets ingeleverd wordt. 

Meer informatie staat op: http://www.puurpapendrecht.nl/groep/ruiltuinen-in-papendrecht.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden