• Robbin (links) en Johan zijn grote spelliefhebbers.
• Robbin (links) en Johan zijn grote spelliefhebbers. Foto: Anne Marie Hoekstra

'Ouderwets' bord- en kaartspellen doen bij Stay to Play in Papendrecht

Algemeen 744 keer gelezen

PAPENDRECHT • Wie zin heeft in een avondje bord- en kaartspellen doen, hoeft niet meer op zoek naar deelnemers. Twee liefhebbers van deze spellen verzorgen een wekelijkse spelavond in Papendrecht.

Robbin Groeneveld en Johan Nolte kennen veel mensen die regelmatig hun spellen uit de kast halen. Het tweetal bedacht 'Stay to Play', een plek in Papendrecht waar liefhebbers wekelijks een avondje spellen kunnen doen.

Gezelligheid
De twee mannen kennen elkaar van handboogschieten. Robbin: "We hebben allebei een vriendengroep die best fanatiek bord- en kaartspellen doet. Maar een spelavond met vrienden, dat doe je maar af en toe. Wij missen een plek waar ouderwetse gezelligheid centraal staat. Daarom bedachten we Stay to Play. Elke maandagavond kunnen mensen meedoen."

Proberen te winnen
De bedenkers van Stay to Play vinden het leuke van bord- en kaartspellen dat je die in gezelschap van anderen doet. Robbin: "Als je online speelt, zie je de anderen niet. De cultuur is online meestal minder vriendelijk. Vroeger heb ik veel gegamed, maar de laatste vijf jaar voel ik me meer aangetrokken tot de bordspellen. Dat is gezelliger." Johan: "Ik ben er nooit mee gestopt, dit soort spellen doe ik mijn hele leven al. En ik vind het leuk om te winnen, maar ik win niet vaak." Robbin: "We kunnen goed tegen ons verlies. Maar ik probeer wel te winnen."

Voorraad
Johan verkoopt online via Retry Games en op spelbeurzen zowel moderne als al langer bestaande bordspellen, ruilkaartspellen en retro consolegames. Tegen een gereduceerd tarief levert hij ook aan Stay to Play. Samen hebben Johan en Robbin geïnvesteerd in een voorraad.

"De vereniging is een non-profitorganisatie", legt Robbin uit. "Eventuele winst uit de contributies vloeit terug naar de vereniging of schenken we aan goede doelen." Bij de aanschaf van nieuwe spellen staat de voorkeur van leden voorop. "We kunnen ook spellen eerst uitproberen. En we hebben al de vraag gekregen om een dartbord op te hangen."

Alle leeftijden
De avonden zijn bedoeld voor liefhebbers van alle leeftijden. "We gaan voor ieder wat wils organiseren", zegt Robbin. Johan: "We doen ook de introductie van nieuwe spellen, nadat we ons hebben ingelezen. Negentig procent van mijn voorraad ken ik al wel. Bij een groter groepsspel zullen we vooraf de animo peilen om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen." Robbin: "We begeleiden mensen als bijvoorbeeld spelregels niet duidelijk zijn. Eventueel zijn we scheidsrechter." Met een relativerende glimlach: "Een goed compromis doet veel."

Stay to Play is niet de eerste bordspelvereniging in Nederland. Johan: "Wij zijn de zevende. De dichtstbijzijnde zit in Gouda. Dan heb ik het over verenigingen die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zodra wij voldoende leden hebben, zullen wij ons ook inschrijven."

Laagdrempelig
Onlangs deelden Johan en Robbin inschrijfformulieren uit in het dorp. Daarop kwamen al enkele reacties. "Daarnaast hebben we een beetje geflyerd en maken we promotie op Facebook." Leden kunnen kiezen tussen een jaarabonnement voor 50 euro of per maand 5 euro betalen. Af en toe eens meedoen kan ook, zonder lid te worden. Dan kost deelname 3 euro. Robbin en Johan willen Stay to Play laagdrempelig houden.

Robbin: "Het moet ook toegankelijk zijn voor mensen die het minder breed hebben. Als je een bordspel wilt kopen, ben je zo zestig euro kwijt. Overigens krijgen we ook van de gemeente een financiële bijdrage."

Bar
De avonden van Stay to Play vinden plaats in het appartementencomplex op Gerbrandystraat 31, in de zaal van Activiteitengroep Gerbrandy. Robbin: "Er is daar een bar, bezoekers kunnen voor schappelijke prijzen koffie, thee, wijn, bier en frisdrank kopen. We houden de avonden zoveel mogelijk kostendekkend. We beginnen om 18.30 uur en spelen tot ongeveer 22.00 uur. Mogelijk met een uitloop om een ronde af te maken. Als het ledental groeit, komt er mogelijk een avond bij. Per avond kunnen er ongeveer veertig mensen meedoen."

http://www.staytoplay.nl

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 13 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden