Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: 123rf.com

Deel raad Alblasserdam niet overtuigd van sportpark Souburgh als dé locatie voor Camperpak Kinderdijk

  •   146 keer gelezen

ALBLASSERDAM • ChristenUnie, PvdA en D66 zijn nog niet overtuigd dat sportpark Souburgh de enige locatie is waar de Alblasserdamse Camperpark Kinderdijk naar verplaatst kan worden.

Een onderzoek van de Omgevingsdienst en de Nederlandse Kampeer Club (NKC) wees uit dat twee alternatieve locaties, Grote Beer en Liesgras, beide niet geschikt zijn. Het onderzoek was uitgevoerd op verzoek van de raad, met uitzondering van het CDA.

Met name ChristenUnie en PvdA waren niet blij met de uitkomsten. Bart-Jan Poirot (ChristenUnie): "Wij betreuren dat in de media het beeld is ontstaan dat vooraf al duidelijk was dat de 17.000 euro die het onderzoek kostte weggegooid geld zou zijn. De alternatieve locaties worden wel erg makkelijk afgeschreven. Bij Liesgras is het enige argument dat het een Natura2000-gebied is; maar dat betekent niet dat er niets mogelijk is. Het lijkt erop dat het rapport naar dit resultaat, dat alleen Souburgh mogelijk is, toegeschreven is."

Sporten
Daarnaast stelde Poirot dat de komst van de camperplaats op Souburgh de toekomst van dit Alblasserdamse sportpark in de weg zou kunnen staan. "We willen sporten en bewegen  stimuleren en dan gaat u de ruimte hiervoor beperken. Voetbalvereniging De Alblas groeit bijvoorbeeld momenteel hard. Als zij een extra veld willen, hoe wilt u dit dan faciliteren? En we hebben de veiligheid rond Souburgh net verbeterd door de aanpak van de wegen. Met een camperplaats op deze locatie vermindert u de veiligheid juist weer."

Orhan Yilmaz (PvdA) vond dat er toch nog meer onderzoek nodig is. "Kijk eens buiten Alblasserdam; is Molenlanden een optie?" Dat vond ook Poirot een mogelijkheid. "Wellicht is er een geschikte locatie in Nieuw-Lekkerland."

Voedselbank
De SGP en het CDA konden zich juist wel vinden in de uitkomsten van het onderzoek. Voor Arie van 't Zelfde (CDA) had het geld beter een andere bestemming kunnen krijgen. "Dit aanvullende onderzoek was niet nodig geweest. 17.000 euro uitgeven aan iets waarvan de uitkomst vooraf al vaststaat, is heel veel geld. We hadden dat beter aan de Voedselbank kunnen geven."

Ook D66 had het gevoel dat het rapport naar Souburgh toegeschreven was en stelde dat met name Grote Beer toch een geschikte locatie zou kunnen zijn. Namens de VVD vroeg Stavros Bazras of sport en een camperplaats een goede combinatie vormt. "'s Ochtends vroeg en 's avonds is er het lawaai van trainen en wedstrijden. Kan dat niet belemmerend werken voor de recreanten op de camperplaats?"

Toekomstplan
Wethouder Arjan Kraijo gaf aan met alle gebruikers van sportpark Souburgh in gesprek te zijn over de toekomst. "Er zijn heel veel wensen. De atletiek wil graag fors investeren, de hockey- en de tennisclub hebben allerlei mooie plannen; maar het toekomstplan is nog niet klaar voordat we de knoop rond de camperplaats door moeten hakken. Wel zal duidelijk zijn of Souburgh op de langere termijn geschikt blijft voor de sportverenigingen, gezien hun ideeën voor de toekomst."

Hij vervolgde: "De toekomstplannen van de sportverenigingen en de verkleining van het sportpark door de komst van de camperplaats aan elkaar koppelen is spannend. Daar heb ik nog geen antwoord op."

Gemeentelijke buren
Camperpark Kinderdijk, nu gevestigd in het centrum van Alblasserdam bij de haven, moet eind dit jaar de locatie verlaten omdat de gemeente het terrein nodig heeft voor herontwikkeling. Maar wethouder Kraijo gaf geen garantie dat een door de gemeente geregelde verhuizing door zou gaan. "We hebben een inspanningsverplichting. Er lopen nog studies naar de ontsluiting van Souburgh als de camperplaats daar komt én naar wat de kosten zijn. Misschien moeten we op een gegeven moment wel gaan kijken bij onze gemeentelijke buren."

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK