• Het Willem de Zwijger College.
• Het Willem de Zwijger College. Foto: Bert Bons
update

59 Klimaatspijbelaars op Willem de Zwijger College in Papendrecht

Algemeen 290 keer gelezen

PAPENDRECHT • Vanuit het Willem de Zwijger College in Papendrecht zijn donderdag 59 leerlingen naar het klimaatprotest in Den Haag geweest.

De schoolleiding van de openbare school voor voortgezet onderwijs probeert een zo neutraal mogelijke houding aan te nemen en heeft nu nog geen sancties ondernemen tegen deze klimaatspijbelaars.

"Als school nemen wij geen standpunt in over onderwerpen waarvoor actie wordt gevoerd", meldt Mariëtte de Heide, bestuurder van het Willem de Zwijger College. "Als openbare school, die voor iedereen toegankelijk wil zijn, kan dat ook niet. Dan zou de school immers bepalen wat wel en niet gedacht of gevonden mag worden."

Docenten van de school hebben in de afgelopen week aandacht besteed aan het klimaatprotest door scholieren. Dit is volgens Mariëtte de Heide op zo'n manier gebeurd, dat leerlingen zelf na gaan denken en een eigen standpunt kunnen ontwikkelen.

"Ook dat hoort bij het openbare karakter van onze school. Docenten mogen daarbij natuurlijk ook hun eigen standpunt duidelijk maken; dat is alleen maar goed. Zo kunnen leerlingen onderscheid maken tussen dat wat de docent vindt en de andere informatie die ze aangereikt krijgen."

Verantwoordelijkheid
De school heeft daarbij een verantwoordelijkheid voor de veiligheid van leerlingen. Zodra zij op een schooldag het ouderlijk huis verlaten moeten ouders er van verzekerd kunnen zijn dat hun kind naar school gaat en daar ook aankomt.

Mariëtte de Heide: "Wanneer duidelijk is dat grote groepen kinderen op een dag van plan zijn dat niet te gaan doen, dan vraagt dat actie. Ik heb daarom de ouders en de leerlingen gemaild dat wij van leerlingen die gisteren niet op school waren om naar Den Haag te gaan een handgeschreven, ondertekende brief van hun ouders wilden hebben om te bevestigen dat zij er van op de hoogte waren dat hun kind die dag niet op school zou zijn."

"Of de leerling daarna echt naar Den Haag af zou reizen weten dan noch de ouders, noch wij, maar in dat geval staan ouders en school zij aan zij. Deze actie zal ik altijd, ongeacht het doel waarvoor wordt opgeroepen doen. En omdat ik het mooi vind wanneer leerlingen in actie komen en een eigen geluid willen laten horen, nemen we ook geen maatregelen tegen de leerlingen die mét briefje gisteren afwezig waren."

Punt gemaakt
Deze actie heeft volgens de bestuurder van het Willem de Zwijger College een punt gemaakt. "Ik zag veel politici naar de leerlingen luisteren. Ik vind dan ook dat de leerlingen nu eerst even moeten afwachten wat het effect van hun actie is. Daarom zullen we, wanneer er een nieuwe oproep komt voor volgende week, weer de ouders vragen om een briefje, maar zullen vanaf dan wel de gebruikelijke sancties tegen de afwezigheid worden getroffen. Dat zal ik dan ook laten weten."

De Lage Waard
Er zijn overigens geen leerlingen van christelijke scholengemeenschap De Lage Waard donderdag naar het klimaatprotest in Den Haag geweest. "Als school vinden we het belangrijk om te luisteren naar onze leerlingen", laat Damaris Everaarts weten. Zij is staffunctionaris marketing & communicatie bij De Lage Waard. "Als er leerlingen zijn die zorgen hebben over het klimaat en hier aandacht aan willen besteden, is er binnen de school ruimte om met elkaar te bespreken wat de mogelijkheden zijn."

- - - - 

Naar het klimaatprotest geweest?
Jongeren die naar het klimaatprotest in Den Haag zijn geweest en hun verhaal in de krant willen doen, kunnen mailen naar redactie@klaroen.nl of bellen naar 06-51543595.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 17 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden