• Cees Hasman aan het werk.
• Cees Hasman aan het werk.

Cees Hasman uit Nieuw-Lekkerland: 'Schilderen is een manier van uitdrukken'

Algemeen 1.392 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Cees Hasman is al meer dan veertig jaar werkzaam als kunstschilder. Zijn werk bestaat vooral uit olieverfschilderijen op linnen en paneel. Vanuit zijn liefde voor de natuur schildert hij veel landschappen, vogels en vissen.

Al op de lagere school was tekenen het liefste wat Cees Hasman (1951) deed. "Je moest vroeger veel natekenen vanaf een voorbeeld. Dat was niet erg, want je leert dan snel de vormen."

Plateelschilder
Cees begon zijn loopbaan als plateelschilder in Schoonhoven. "Je tekent bepaalde patronen op vazen en borden. Die tekeningen moeten gelijk goed zijn, want je kunt ze niet uitgummen!"

Na een aantal jaren begon het te kriebelen en werd hij decorschilder waarbij hij in plaats van priegelwerk juist enorme reclameplaten moest maken. Hij ontwierp en schilderde onder anderede gevelplaten voor Linders in Dordrecht. Vervolgens werkte hij enige tijd als typograaf en daarna als lay-out-man bij het ontwerpen van magazines.

Kunstschilder
In 1977 begon hij als kunstschilder en illustrator officieel voor zichzelf en maakte schilderijen voor kunsthandels en particulieren, naast het werk voor reclamebureaus.

Aan inspiratie heeft Cees geen gebrek. "Er ligt nog een eindeloze hoeveelheid onderwerpen en ideeën. Ik kan nog tig jaar verder!" vertelt hij. "Schilderen is een manier van uitdrukken. Je verdwijnt als het ware in je eigen schilderij. Ik probeer de werkelijkheid weer te geven. Ik schilder vaak landschappen en zeegezichten, vogels, vissen en vlinders. Vooral luchten en water vind ik buitengewoon mooi om te schilderen."

"Als je op een golf inzoomt, krijg je allerlei vormen en kleuren in beeld. Soms zit je ook weleens te worstelen om iets goed weer te geven. Dan laat ik het een dagje rusten en kom er uiteindelijk wel uit."

Uren achter elkaar
Vroeger schilderde Cees soms door tot in de nacht. Dat is tegenwoordig minder, maar ook nu werkt hij vaak uren achtereen in zijn atelier. Zijn werken waren op diverse exposities te zien. Momenteel zijn ze te bekijken in Galerie Kinderdijk (pand van Primera aan de Planetenlaan). Via de website www.polderart.nl kunnen bekers, onderzetters, muismatten, enz. besteld worden met prints van zijn schilderijen. Een prachtige verjaardagskalender kan zowel via internet als in Galerie Kinderdijk gekocht worden. Ook maakt Cees schilderijen in opdracht voor zowel particulieren als galeries. "Ik hoop nog heel lang te kunnen schilderen!"

Voor meer informatie: www.ceeshasman.com.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 16 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden