• Plastic containers worden mogelijk vaker geleegd in Alblasserdam.
• Plastic containers worden mogelijk vaker geleegd in Alblasserdam. Foto: Peter Stam

Bijval voor idee om plastic containers in Alblasserdam vaker te legen

Algemeen 1.527 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Er is brede steun voor het plan van SGP-raadslid Harrold van Vliet om de oranje plasticcontainers in Alblasserdam, bij wijze van proef, niet éénmaal in de vier weken, maar éénmaal in de twee weken te gaan legen. Dat bleek dinsdagavond 22 januari 2019 tijdens de commissievergadering 'grondgebied' in Alblasserdam.

Van Vliet hoopt dat de proef, die wat hem betreft een half jaar duurt, ertoe leidt dat er meer Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankenkartons (PMD) worden opgehaald en dat tegelijkertijd de hoeveelheid restafval zal dalen. Daarnaast hoopt het raadslid dat Alblasserdammers tevredener worden over het afvalbeleid in het dorp en dat er in de zomermaanden minder klachten zijn over stinkende containers in Alblasserdam.

Enquête
Dat de ophaalfrequentie van PMD in de plasticcontainers omhoog moet, werd eerder ook al eens genoemd in de gemeenteraad. Afgelopen periode hield SGP Alblasserdam een enquête en ook daaruit bleek dat veel mensen vinden dat het plastic afval vaker opgehaald moet worden. Verder bleek uit de enquête, die door ruim honderd inwoners werd ingevuld, dat er behoefte is aan meer voorlichting over het scheiden van grondstoffen. Tot slot zijn er zorgen over het gebrek aan faciliteiten om gescheiden afval in te zamelen bij hoogbouw.

Kosten meevallen
Uiteindelijk is het de bedoeling dat in Alblasserdam maximaal 100 kilo restafval per persoon per jaar wordt geproduceerd. Nu is dat nog ongeveer 178 kilo per persoon per jaar. De proef met het vaker legen van de plasticbak, zou kunnen helpen bij een vermindering van restafval, denkt Van Vliet. "De kosten voor het tweewekelijks ophalen van afval vond ik eerlijk gezegd nog wel meevallen. Wij als fractie willen voorstellen, om daar een proef mee te doen van bijvoorbeeld een half jaar en de kosten van 30.000 euro te financieren met het geraamde positieve resultaat van dit jaar van 122.000 euro," aldus de SGP'er.

Oud papier
Verder vroeg Van Vliet aandacht voor afvalinzameling bij hoogbouw. "De acties daar vinden we tot nu toe tegenvallen. Hoe komt het dat we er niet in slagen om daar stappen te maken? Het neerzetten van een oud papierbak klinkt niet echt als ingewikkeld. We zien graag dat het college hierover in gesprek gaat met woningcorporatie Woonkracht10." Tot slot vroeg Van Vliet zich af of het mogelijk is dat Alblasserdammers in een persoonlijke brief gemeld krijgen hoeveel afval zij in de afgelopen periode hebben geproduceerd. "Het idee dat daar achter zit is dat, op het moment dat je mensen bewust maakt van hun afvalverbruik, ze wellicht meer bereid zijn om daar actief op in te zetten."

Brandgevaar
Gescheiden afvalinzameling bij hoogbouw is volgens wethouder Peter Verheij minder makkelijk dan het lijkt. "Oud papier inpandig inzamelen is brandgevaarlijk. Ik deel met u het ongeduld. Misschien dat we toch moeten kijken naar het buiten inzamelen van afval."

Alblasserdammers een persoonlijke brief sturen met hoeveel afval zij hebben geproduceerd kan en mag niet volgens Verheij. Voor de invoering van een Ja-Ja-sticker zal hij kijken wat de resultaten hiervan zijn in andere gemeenten.

Proef met één voorbehoud
Vanwege de brede steun in de raad om vaker plastic afval op te halen, gaat de wethouder hierover in gesprek met HVC. "Wat mij betreft gaan we het doen. Ik wil alleen één voorbehoud opmaken, want ik weet niet hoeveel gelegenheid er bij HVC is om dit te proberen. Het kan ook zijn dat de proef langer dan een half jaar moet duren, omdat er bij HVC bijvoorbeeld andere planningen gemaakt moeten worden."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden