Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Teun Both (links) en Sam Limburg bij de Big Boy.
• Teun Both (links) en Sam Limburg bij de Big Boy. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

Modelbouwers Nedstaal zoeken huisvesting in regio

  •   396 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De mannen van Modelbouwvereniging Nedstaal beschikken met elkaar over enkele eeuwen ervaring in metaal- en houtbewerking. Ze geven hun kennis graag door aan een nieuwe generatie, maar raken dakloos.

De fabriekshal van Nedstaal staat er op een grijze januaridag troosteloos bij. Het gebouw wacht op de sloper, die binnenkort aan de slag zal gaan. Vastgoedontwikkelaar SVE Group is met diverse partijen in gesprek over herontwikkeling van het terrein. Dit betekent dat de modelbouwvereniging na 53 jaar haar werkplaats moet verlaten en op zoek is naar een nieuw onderkomen.

Laatste keer
Het is dinsdagmiddag 8 januari. In blauwe stofjassen werken de leden van de modelbouwvereniging achter de vlakslijpbank en draai- en freesbanken aan vernuftige werkstukken. Voor de laatste keer in hun vertrouwde 'honk'. De meesten leden, allemaal zestigers, zeventigers en tachtigers, hebben tientallen jaren bij Nedstaal gewerkt en eerder bij vergelijkbare bedrijven. Twee van hen zijn Teun Both en Sam Limburg. Both: "Veel bedrijven zitten te springen om technisch opgeleide mensen. Wij kunnen helpen om jonge mensen op te leiden."

Failliet
De vereniging werd opgericht door werknemers van de Kabelfabriek en was lange tijd gehuisvest in een hobbyruimte van het bedrijf. Later bood Nedstaal de groep onderdak. Na het faillissement in 2016 gingen de leden op zoek naar vervangende ruimte, maar vond die nog niet.

Machines opslaan
Both: "Een lichtpuntje is dat we van SVE Group toestemming hebben gekregen om onze machines en andere eigendommen in containers op te slaan op het terrein. We beschikken over onder andere vier draaibanken, twee freesbanken, een vlakslijpbank, een lintzaag, een houtzaag en een zetbank voor metaalplaten. Ook hebben we diverse lasapparaten. Deze maand moeten we alle machines ontmantelen. Een flinke klus."

Locomotief
Een van de pronkstukken die de vakmannen maakten, is een stoomlocomotief, schaal 1 op 8. Sam Limburg stak er vele jaren werk in. "Dit is een Amerikaanse locomotief, de Big Boy, die tot in de jaren vijftig door de Rocky Mountains reed. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest er veel oorlogsmateriaal naar de havens en vliegvelden worden vervoerd. Daarvoor werd de Big Boy gebruikt, die 541 ton woog en ruim 6.000 pk had. Aan het schaalmodel werk ik sinds 2001. Het frame met de wielen kocht ik van een weduwe. Haar man had er twintig jaar aan gewerkt."

Vak leren
Both: "Wat je hier ziet is de basis voor veel metaalbewerking." De mannen zouden hun kennis graag overdragen en zijn bereid ook hun machines te delen met hobbyisten of mensen die het vak willen leren. "We leveren graag een bijdrage aan industriële opleidingen."

Hobbycentrum
De vereniging heeft een ruimte van minimaal 30 bij 30 vierkante meter nodig. "Dat is als we alle machines willen plaatsen en alle activiteiten willen voortzetten", aldus Both. "Maar we zouden er graag een verdieping bovenop zetten, want er zijn meer verenigingen in de regio die ruimte nodig hebben. We denken aan een regionaal hobbycentrum."

De gemeente heeft bij onze zoektocht naar een nieuwe plek medewerking toegezegd. Het moet niet te lang duren, anders valt onze groep uit elkaar. Bij noodgedwongen verkoop van onze eigendommen zal de vereniging bestuurlijk ontbonden worden." De leden hopen dat het zover niet zal komen. "In onze industriële omgeving bestaat veel belangstelling voor metaal- en houtbewerking. Dat kan in clubverband, maar ook privé, voor het maken van speciale onderdelen of reparatie."

Gemeente helpt
Burgemeester en wethouders zien het vinden van huisvesting vooral als een taak voor de vereniging zelf. Wel stelt het college: "De gemeente wil daarin faciliteren onder voorwaarde dat er een slag gemaakt wordt naar een bredere doelgroep (onderwijs/historische vereniging). Overigens is de gemeente ook bereid haar netwerk in te zetten."

Voor meer informatie kan gebeld worden met Sam Limburg (06-15513853). Mailen kan ook: slimburg@xs4all.nl.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK