Logo hetkontakt.nl/klaroen
Archieffoto: Bert Bons

Planschadeclaim van bijna acht miljoen euro voor Papendrecht

  •   907 keer gelezen

DEN HAAG/PAPENDRECHT • De eigenaar van het Rivierendriesprong-terrein aan de Noordhoek eiste donderdag bij de Raad van State van de gemeente Papendrecht wederom een planschadevergoeding van bijna acht miljoen euro.

Die schade komt voort uit een verlaging van de zogenoemde milieucategorie van het bedrijfsterrein aan de Noordhoek in 2008. Vroeger zat daar een scheepswerf en tegenwoordig het puinafval- en bouwmaterialenbedrijf Rivierendriesprong. Door de verlaging van de milieucategorie van 5 naar 3 kunnen zich daar veel minder zware bedrijven en industrie vestigen. En het bedrijf dat er zit kan minder herrie, stof en stank produceren. Dat drukt uiteraard de huurprijs en de verhuurbaarheid van het terrein, dat in eigendom is van Kerkdrieler Marcel van Herwijnen.

De gemeente Papendrecht en Van Herwijnen staan in deze kwestie lijnrecht tegenover elkaar. Volgens Papendrecht is het terrein alleen maar meer waard geworden en is er geen sprake van planschade. Van Herwijnen schat de schade zelf op 7,8 miljoen euro. De rechtbank deed al in 2016 uitspraak en bepaalde dat de gemeente Van Herwijnen bijna 1,4 miljoen euro schadegeld moet uitkeren. Beide kemphanen stapten naar de Raad van State omdat ze het niet eens zijn met die uitspraak. 

Gedempt
Het was donderdag overigens de tweede hoger beroepszitting, ongeveer een jaar na de eerste rechtszitting bij de Raad in Den Haag. Na die eerste zitting heeft de onafhankelijke adviseur van de Raad van State (STAB) een eerdere taxatie van de planschade nog eens goed tegen het licht gehouden. Die zag geen onregelmatigheden in de eerdere taxatie, waar de rechtbank in 2016 zijn oordeel op baseerde.

De Raad van State mag nu definitief de knoop doorhakken. Of de gemeente krijgt gelijk en dan vist Van Herwijnen achter het net. Of de Kerkdrieler krijgt geheel of gedeeltelijk gelijk. Herman de Jong, adviseur van Van Herwijnen, merkte tijdens de zitting op dat een planschade van 7,8 miljoen euro niet meer dan logisch is.

Gedempt terrein
Maar mocht de Raad van State toch meer zien in het eerdere oordeel van de rechtbank, dan wil hij daar zeker nog wel een halve ton bovenop doen. Want de taxateur zou vergeten zijn de waarde van gedempt terrein langs de kade te hebben meegerekend. Het gaat om 6.200 vierkante meter terrein dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw is gedempt, daarvoor was het rivier.

Volgens de gemeente mag je dat terrein al helemaal niet meerekenen omdat het een waterbestemming had. De Raad van State gaat alles uitzoeken en doet binnen zes à twaalf weken uitspraak.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK