• Dagmar zou best fulltime met politiek bezig willen zijn.
• Dagmar zou best fulltime met politiek bezig willen zijn. Foto: Anne Marie Hoekstra

Dagmar van den Herik: tiener in de gemeenteraad van Molenlanden

Algemeen 304 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Een week voor de verkiezingen werd ze negentien: Dagmar van den Herik uit Nieuw-Lekkerland. Met 186 voorkeurstemmen werd ze vorige maand gekozen tot raadslid voor de gemeente Molenlanden.

Dagmar is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en werkt drie dagen in de week bij een verzekeringsmaatschappij. Al op haar dertiende wist ze dat ze graag de politiek in wilde. "Nee, het ging thuis aan tafel niet vaak over politiek, het komt uit mezelf. Mijn ouders hebben nooit in de politiek gezeten, maar ze vinden het wel heel gaaf dat ik er nu in zit. Af en toe komt mijn vader met de krant: 'Dit moet je even lezen', bijvoorbeeld over woonvoorzieningen." Als jonge tiener sprak ze Elco van den Berg, voorzitter van het CDA-afdelingsbestuur in Molenwaard. "We besproken wat ik zou kunnen betekenen. Op mijn zeventiende ben ik lid geworden. Toen ik eenmaal achttien was, werd ik gebeld door Elco. 'Wil je een keer een bak koffie met me drinken?' vroeg hij. 'Dan kunnen we bekijken wat je kunt betekenen.' Ik ben in het campagneteam gaan meedraaien."

Supergaaf
Later kwam de vraag of haar naam aan de kandidatenlijst mocht worden toegevoegd. "Ik zei: supergaaf, ik vind het een hele eer. Ik wil graag de politiek in omdat je dan werkelijk iets voor mensen kunt betekenen. Dat kan ook op andere manieren, maar de politiek spreekt me aan omdat er zoveel maatschappelijke thema's in voorkomen. En omdat mijn talent op communicatief gebied ligt. Als ik de kans zou krijgen, zou ik wel fulltime met politiek bezig willen zijn."

Hoewel ze momenteel geen opleiding volgt, wil ze zichzelf blijven ontwikkelen. "Ik lees nu politieke boeken: 'Why Nations Fail', bijvoorbeeld, over de vraag waarom sommige landen rijk zijn en andere arm. Ik was onlangs bij een CDA-conferentie waar Balkenende dit boek aanprees. Ik lees ook krantenartikelen over politiek,en bekijk filmpjes over debatten. Op de middelbare school had ik al een voorliefde voor geschiedenis en aardrijkskunde." Eerlijk voegt ze eraan toe: "Hoewel ik er niet erg goed in ben. Ook maatschappijleer en maatschappijwetenschappen boeien me." Ze heeft een havo-diploma op zak en wil binnenkort een deeltijdopleiding gaan volgen, zodat ze daarnaast kan blijven werken. "Ik ben praktisch ingesteld." Welke opleiding het wordt, weet ze nog niet.

Wat vond ze van de verkiezingsuitslag? "Echt bizar. Nee, ik had dit niet verwacht. Hoe mooi is het dat kiezers geloven dat ik hun dorp kan verbeteren. En de stad natuurlijk: Nieuwpoort. Ik heb me misschien kunnen onderscheiden doordat ik nog zo jong ben. Ik reis ook iedere dag met de bus, weet wat er speelt in het openbaar vervoer. Ik weet dat jongeren over het algemeen vrij weinig weten van politiek en dat de meerderheid er niet veel interesse voor toont. Maar ik denk dat ze niet altijd de kans krijgen om betrokken te worden. Ik denk dat ik een sleutelrol kan spelen."

Nog veel leren
Er breekt een intensieve tijd voor haar aan, denkt ze. "Ik moet alles nog leren, wil onder andere debattrainingen gaan volgen. Ik denk dat het me gemiddeld 16 uur per week gaat kosten. Je bent er ook vaak onbewust mee bezig, zoals tijdens het lezen van artikelen op social media en in kranten. Het is nu best spannend om de verwachtingen waar te maken. Maar ik ben met vijf anderen. Ad van Rees heeft ontzettend veel ervaring, Jonette Korevaar, Anneke Hartog en Teunis Jacob Slob ook. Ik heb er het volle vertrouwen in. Ook in Jan Arie Korevaar. Ik sta volledig achter het CDA-gedachtegoed, dat duurzaamheid belangrijk is. Wat voor land willen we doorgeven met zijn allen?"

Er is veel waarover ze zich zorgen maakt. "Wereldwijd zijn dat armoede en oorlogen. Landelijk: het respect dat we voor elkaar verliezen. Dat blijkt bijvoorbeeld als we met z'n allen op ons telefoonschermpje staren op een verjaardag, in plaats van aandacht voor elkaar te hebben. In ons dorp vind ik het belangrijk dat het zwembad openblijft. Geef jongeren iets te doen. Er moeten voldoende voorzieningen blijven in alle kernen. Ik wil me er volledig voor inzetten. Het is een hele verantwoordelijkheid die je krijgt."

Dagmar is op woensdag 2 januari beëdigd als raadslid voor het CDA in de gemeenteraad van Molenlanden.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• CDA-lijsttrekker Tom Berendsen.
Tom Berendsen, CDA-lijsttrekker voor Europese verkiezingen, bezoekt maritieme maakindustrie in Alblasserwaard en Drechtsteden Zakelijk 3 mei, 07:35
Afbeelding
Streekomroep 56 nieuwe naam samenwerkende lokale omroepen in Drechtsteden en Alblasserwaard Nieuws 2 mei, 17:00
Afbeelding
Streekomroep 56 nieuwe naam samenwerkende lokale omroepen in Drechtsteden en Alblasserwaard Nieuws 2 mei, 13:14

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden