Afbeelding

Weinig steun voor motie van PvdA Alblasserdam over kinderpardon

Algemeen 134 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De PvdA in Alblasserdam heeft in de Alblasserdamse gemeenteraad gepleit voor een beter landelijk kinderpardon. Middels een motie wilde de lokale partij druk uitoefenen op de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, om een oplossing te vinden voor een groep kinderen die het land uit moet. De partij kreeg uiteindelijk alleen steun van de D66. De andere partijen vonden de motie sympathiek, maar niet compleet genoeg en niet passend bij de lokale politiek.

De motie van de PvdA werd toegelicht door René Zonnebeld. Het raadslid betoogde: "Kinderen die buiten hun schuld hier langer dan vijf jaar zijn hebben recht op een toekomst in Nederland. Het kinderpardon regelt dat, maar we zijn er achter gekomen dat de interpretatie van de regels van het permanente kinderpardon duidelijker moeten worden. Zodat het kinderpardon doet wat het moet doen: kinderen en ook hun ouders in een kwetsbare positie beschermen."

Kansloos doorprocederen
Zonnebeld vervolgde: "Natuurlijk moet er rekening gehouden worden met het vluchtelingenverdrag en het internationaal kinderrechtenverdrag. En natuurlijk vinden we ook dat misbruik moet worden aangepakt. Maar kansloos doorprocederen door zowel de ouders als de IND moet worden tegengegaan en de procedures moeten sneller en efficiënter."

Een signaal
De PvdA'er vroeg de raad om een 'signaal met een mening vanuit de lokale politiek richting Den Haag. De overige partijen, uitgezonderd D66, vonden de motie te kort door de bocht en niet aan de orde voor Alblasserdam. Het is een landelijke kwestie, zo werd geredeneerd, en die moet ook landelijk opgepakt worden. Een lokaal signaal is daarin overbodig en niet passend. Wel werd er 'meegevoeld' met de strekking van de motie, maar dit was voor CDA, SGP, ChristenUnie en VVD onvoldoende reden om de motie te steunen.

Nadat de PvdA had geconcludeerd dat er onvoldoende steun zou zijn voor de motie, werd deze ingetrokken en niet meer in stemming gebracht.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden