Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Jong politiek talent mag naar Den Haag

Algemeen 451 keer gelezen

papendrecht • De twaalfjarige Maud de Jongh uit Papendrecht is op 6 november tijdens het Provinciaal Jeugddebat in Den Haag geselecteerd voor het Nationaal Jeugddebat volgend jaar. 'Ik was een beetje zenuwachtig.'

"Ik had nooit verwacht dat ik zou winnen", vertelt ze. "Ik vind het heel spannend dat ik in april naar het nationaal debat mag. We gaan dan met minister-president Mark Rutte debatteren. Je neemt het dan op tegen iemand die heel belangrijk is in de politiek."

Ze gaat de minister-president om een handtekening vragen. "En een foto maken. Mark Rutte is mijn voorbeeld. Hij is erg goed voor het land, zet zich in voor gelijke rechten. Dat vind ik belangrijk." Maud vindt het leuk om met anderen in discussie te gaan. "Debatteren zit in de familie. Mijn twee broers hebben ook al vaak met debattoernooien meegedaan. Soms hebben we aan tafel een discussie over politieke onderwerpen. Ik denk wel dat ik daarvan heb geleerd. Je leert dan argumenten te verzinnen. De jury in Den Haag vond dat ik altijd wat te zeggen heb, dat ik overal wel iets voor weet te bedenken."

Creatieve oplossingen

Met negen andere leerlingen van het Willem de Zwijger College reisde Maud op 6 november af naar Den Haag. In de Statenzaal ging ze in debat over lastige onderwerpen. Ze moest bijvoorbeeld een oplossing zoeken voor klimaatadaptatie en duurzame mobiliteit realiseren. De statenleden waren enthousiast over de creatieve oplossingen van de jonge debaters.

Waar moest ze op letten tijdens de wedstrijd? "Je moest netjes praten, mocht geen scheldwoorden gebruiken. En als je het woord kreeg moest je zeggen: 'Bedankt voor het woord meneer de voorzitter.' Dat vergat ik een keer bijna."

Argumenten bedenken

"Op school hadden we voorbereidende lessen, maar ik had me iets later inschreven dus ik had maar één les gehad. Daar leerden we met fracties werken, zoals in de echte politiek. En hoe we argumenten 'voor' en 'tegen' moesten bedenken, en oplossingen."

Ondanks haar enthousiasme over argumenteren en discussiëren wil Maud later geen Haagse politicus worden. "Ik wil het liefst psycholoog worden. Maar politiek lijkt me ook leuk; als politicus kun je zelf dingen veranderen. Ja, misschien ga ik in een gemeenteraad, dan kan ik het combineren."

Maud denkt dat haar deelname aan de debatten goed is voor haar kansen op de arbeidsmarkt. "Het is handig om op je cv te hebben, dan word je sneller ergens aangenomen, omdat je dan zelf argumenten kan verzinnen."

Voor het nationaal jeugddebat gaat Maud zich nog beter voorbereiden. "We hebben voorbereiddagen, met de kinderen die hebben gewonnen. En we gaan een weekend naar een kasteel om elkaar beter te leren kennen."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 13 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden