• Beeld van een eerdere staking bij Fokker.
• Beeld van een eerdere staking bij Fokker. Foto: Bert Bons

Metaalstaking bij Fokker uitgebreid, ook Papendrecht sluit aan

Algemeen 185 keer gelezen

PAPENDRECHT • De metaalstakingen op vrijdag 19 oktober worden verder uitgebreid. De metaalwerkers van Fokker Hoogeveen en twee metaalbedrijven in Groningen en Assen staken zowel donderdag 18 als vrijdag 19 oktober, maar ook de medewerkers van Fokker in Papendrecht hebben besloten op 19 oktober nog een dag te staken.

Voor de zesde keer leggen zij hun werk neer, de productie ligt vrijdag nagenoeg stil. De staking bij Fokker maakt deel uit van een lange reeks van stakingen, waar duizenden metaalwerkers door heel Nederland beurtelings aan meedoen. De bonden eisen een toekomstbestendige en eerlijke cao metalektro, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van duizend euro en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren.

Jan Meeder, bestuurder FNV Metaal: "Tot op heden is er nog helemaal geen beweging bij de metaalwerkgevers te bespeuren. Ongelooflijk dat het zo lang moet duren in deze betere economische tijd. De werknemers zijn het zat en gaan door met staken om een beter loon, daar hebben gewoon recht op."

Onderdeel van de eisen van de bonden is ook een generatiepact zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Daarnaast stellen de bonden nog veel andere maatregelen voor over duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en moeten de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal, zoals diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens en Scania.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• CDA-lijsttrekker Tom Berendsen.
Tom Berendsen, CDA-lijsttrekker voor Europese verkiezingen, bezoekt maritieme maakindustrie in Alblasserwaard en Drechtsteden Zakelijk 3 mei, 07:35
Afbeelding
Streekomroep 56 nieuwe naam samenwerkende lokale omroepen in Drechtsteden en Alblasserwaard Nieuws 2 mei, 17:00
Afbeelding
Streekomroep 56 nieuwe naam samenwerkende lokale omroepen in Drechtsteden en Alblasserwaard Nieuws 2 mei, 13:14

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden