Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Chantal Cunnen, wethouder Kraijo en wethouder Verheij tijdens het persgesprek.
• Chantal Cunnen, wethouder Kraijo en wethouder Verheij tijdens het persgesprek. (Foto: Bert Bons)

Gemeente presenteert aangepast plan voor renovatie gemeentehuis

  •   249 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De gemeente Alblasserdam is in de afgelopen maanden druk bezig geweest met een aangepast plan voor de renovatie van het gemeentehuis.

Een eerste plan, waarmee de gemeenteraad van het dorp in juni 2017 heeft ingestemd, kon niet doorgaan doordat drie van de vier aannemers afhaakte omdat ze het te druk met andere projecten hadden. De vierde aannemer wilde graag aan de slag, maar de prijs bleek veel te hoog te zijn.

Het gemeentehuis is echter nog steeds toe aan renovatie. Het pand voldoet niet aan de eisen van deze tijd. Het energieverbruik is te hoog en de technische staat van het gebouw is slecht.

Huiskamer
De gemeente wil graag een 'Huiskamer van de gemeente' creëren in het gebouw. Behalve gemeentelijke diensten moeten er meer activiteiten komen. De politie en leerwerkbedrijf Smile wilden ernaar toe verhuizen en later deed de bibliotheek het verzoek om onderdak te vinden aan het Raadhuisplein.

"Een 'stand-alone' bibliotheek is op de lange termijn niet levensvatbaar", legde wethouder Peter Verheij donderdagmiddag tijdens een persgesprek uit. Chantal Cunnen van de Bibliotheek Aanzet vulde aan: "We willen een ontmoetingsplek creëren en meer mensen bereiken. Daarom willen we samenwerken. De gemeente is daarin een geschikte partner, bijvoorbeeld als het gaat om het bereiken van laaggeletterden of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt."

Meerwaarde
De bibliotheek heeft er begrip voor dat de vaste bezoekers van de bibliotheek niet staan te springen om te verhuizen, maar beschouwt het onderkomen aan het Raadhuisplein en vooral de combinatie met de gemeente als een meerwaarde om haar doelstelling te bereiken. "We hebben hiervan in de afgelopen tijd elders in het land mooie voorbeelden gezien, waardoor we er vertrouwen in hebben dat dit concept werkt", aldus Cunnen.

Wethouder Verheij: "Als mensen het niet meer weten, komen ze bij de gemeente aan de balie. Wij kunnen ze helpen, maar de bibliotheek kan hen ook behulpzaam zijn. Zo versterken we elkaar."

Kosten neutraal
De bibliotheek gaat ervan uit dat de verhuizing van het Wilgenplein naar het Raadhuisplein kosten neutraal gedaan kan worden. De volledige collectie die er nu is, kan ondergebracht worden in het gerenoveerde gemeentehuis. De openingstijden kunnen op de nieuwe locatie waarschijnlijk verruimd worden, mede doordat er samenwerkt gaat worden met Smile.

Over de kosten van de aangepaste plannen doet de gemeente Alblasserdam geheimzinnig. Er was een bedrag van bijna acht miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verbouwing, maar de aangepaste plannen zijn waarschijnlijk duurder. Aan de andere kant komen er straks ook meer opbrengsten binnen doordat de bibliotheek als nieuwe huurder aangeschoven is. Oftewel; de gemeente is aanvankelijk meer geld kwijt, maar verdient dat in de loop der jaren terug als huuropbrengsten.

De gemeenteraad van Alblasserdam buigt zich in november over het plan. Er komt een presentatie op 15 november, waarna de raad waarschijnlijk in december een beslissing zal nemen. Er zijn verschillende scenario's waarover de gemeenteraad zich mag uitspreken.

De bibliotheek organiseert op 26 oktober een informatieavond om toe te lichten waarom zij de verhuizing belangrijk vinden voor het toekomstbestendig zijn van de bibliotheek.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK