• Burgemeester Moerkerke bij het greenscreen in de bibliotheek.
• Burgemeester Moerkerke bij het greenscreen in de bibliotheek. Foto: Bert Bons

Tijdelijke bibliotheek Papendrecht: bruisende tussenstop

Algemeen 379 keer gelezen

PAPENDRECHT • Burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Papendrecht heeft woensdagmiddag de nieuwe bibliotheek aan de Veerweg geopend.

Hij deed dat door een druk op de knop, waarna een greenscreen in werking trad. De burgemeester stond voor een groen doek, waarmee een neutrale achtergrond gecreëerd was. Met een computerprogramma kon vervolgens elke gewenste achtergrond geplakt worden achter het beeld van de burgemeester. Vooraf had Aart-Jan Moerkerke aangegeven dat hij de achtergrond van de boeken van de Lord of the Rings mooi vond. Na de druk op de knop stond de Papendrechtse burgemeester daardoor plotseling in het landschap van deze verfilmde verhalenserie.

Het greenscreen is één van de vernieuwingen die is doorgevoerd in het nieuwe, tijdelijke onderkomen van de Papendrechtse bibliotheek. De digitalisering en veranderingen in de maatschappij hebben ervoor gezorgd dat de nieuwe bibliotheek wezenlijk verschilt met de oude vestiging aan de Markt. Er is meer dan voorheen samenwerking gezocht met partners zoals de Culturele Raad Papendrecht, het Taalcafé en de Volksuniversitiet.

De bibliotheek wil graag een 'Kennismarkt' worden, een plek voor alle inwoners van Papendrecht om te leren, te ontwikkelen, anderen te ontmoeten en gewoon lekker te lezen. De tijd op de Veerweg wil de bibliotheek graag benutten om te experimenteren, ideeën te bedenken en te onderzoeken hoe het nieuwe concept in de Kennismarkt wordt ingevuld.

"De bibliotheek is normaal gesproken een plaats om stil te zijn en letters te halen", vertelde Moerkerke tijdens de opening van de bibliotheek. "Zo herinner ik me dat uit mijn jeugd. Dat is natuurlijk nog steeds zo. Maar er is tegenwoordig veel meer dan alleen boeken in de bibliotheek. Het gaat om om taalvaardigheid, uitwisseling van gedachten en ideeën en digitalisering."

"We willen af van het idee dat het altijd rustig moet zijn in de bibliotheek", voegde even later een medewerker van de bibliotheek toe, die een digitale rondleiding gaf door het gebouw. Er is een zaal voor lezingen en het vertonen van films, een jeugdafdeling, werkplekken en cabines waar (ja ja stil!) gelezen kan worden. "Samen met zoveel mogelijk partners willen we een bruisende plek maken van de bibliotheek!"

De pop-up bibliotheek zal ongeveer twee jaar gevestigd zijn aan de Veerweg. In de tussenliggende tijd moet duidelijk worden hoe het nieuwe, permanente onderkomen van de bibliotheek eruit moet komen te zien en waar die precies straks te vinden zal zijn. De Papendrechtse politiek gaat zich hierover de komende tijd buigen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• In zijn theaterproductie speelt Jeffrey Sinterklaas.
Jeffrey Kwakernaat uit Papendrecht gebruikt overlevingstechniek als succesformule Nieuws 15 uur geleden
• Ronald Laeijendecker.
Scheidend dermatoloog Ronald Laeijendecker: 'Wonderlijk hoe band met patiënt ontstond' Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Fietser (19) gewond bij aanrijding in Alblasserdam; De Helling even dicht 112 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden