• In zijn theaterproductie speelt Jeffrey Sinterklaas.
• In zijn theaterproductie speelt Jeffrey Sinterklaas. Foto: Anne Marie Hoekstra

Jeffrey Kwakernaat uit Papendrecht gebruikt overlevingstechniek als succesformule

Nieuws 2.299 keer gelezen

PAPENDRECHT • Om te overleven in een klas vol pesters, leerde Jeffrey Kwakernaat zichzelf om een rol te spelen. Als acteur komt die ervaring hem goed van pas.

Komend najaar speelt de Papendrechtse Jeffrey de rol van Sinterklaas in zijn eigen theatervoorstelling.

Narigheid vergeten

Jeffrey was nog een kind toen hij voor het eerst in aanraking kwam met theater. “Met de klas bezochten we een voorstelling van Theater Hofplein. Ik kwam in een heel andere wereld waar ik niet gepest werd en mijn narigheid kon vergeten. De verlichting, het decor, de zang van de acteurs... Ik werd geraakt.”

Gepest

Jeffrey was zo onder de indruk dat hij ook zelf wilde leren spelen. Hij meldde zich aan bij Theater Hofplein. "De lessen waren heel erg leuk. Maar wat ik niet verwacht had: ook daar werd ik gepest. Op school was daar nooit iets tegen gedaan, maar gelukkig reageerden de docenten bij Hofplein er wél serieus op en werd het snel opgelost.”


• Het affiche voor de theatershow is al klaar. - Foto: Aangeleverd

Spannend

Naast zijn werk als pedagogisch medewerker in de kinderopvang besteedt Jeffrey veel tijd aan acteren. "Dat doe ik voor pretparken, in opera’s en bij opnames voor films en televisie. Superleuk. De diversiteit van de rollen die je speelt maakt het mooi. En de reacties van het publiek zijn altijd anders, dat maakt het spannend. Veel doe ik vrijwillig, zodat ik meer speelervaring opbouw.”

Improviseren

Een van de pretparken waar Jeffrey optreedt is Hellendoorn. "Anders dan op het toneel leer je daar om niet alleen naar voren te spelen of tegen een medespeler. Je staat in een open ruimte, mensen staan om je heen en moet iedereen aandacht geven. Je moet goed reageren op wat er gebeurt in je omgeving en improviseren.”

Bedreigd

"Vanaf groep 3 op een basisschool in Papendrecht tot in het vierde leerjaar van het vmbo in Sliedrecht werd ik gepest. Het ging van kwaad tot erger, maar niemand zag in hoe ernstig de situatie was. Ik werd bedreigd, gekleineerd, buitengesloten. In die periode wilde ik vaak dood. Ik heb een typetje van mezelf weten te creëren, zodat niks meer binnenkwam.”

Typetjes spelen

De manier waarop leeftijdgenoten hem behandelden, maakte Jeffrey erg onzeker. Op zijn vijftiende ontdekte hij dat hij zich minder onzeker voelde als hij een rol aannam. Lachend: "Ik begon typetjes te spelen, vooral op verjaardagen van familie. Mensen vonden het heel grappig. Ik heb een keer de paus gespeeld, een andere keer was ik een tovenaar.”

Duur kostuum

In 2016 speelde hij voor het eerst Sinterklaas. "Op een verjaardag van mijn stiefvader. Toen is het gaan rollen. Ik keek naar andere Sinterklazen, bestudeerde hun mimiek, liet een kostuum maken." Enthousiast: "Dat kostuum is gemaakt door de kostuummaker van Bram van der Vlugt. Het was heel duur."


• Jeffrey speelt op Koningsdag elk jaar de Koning van Papendrecht. Rechts van hem burgemeester Margreet van Driel. - Foto: Aangeleverd

Als een droom

Jeffrey kreeg een rolletje bij De Club van Sinterklaas. "Dat begon als televisieserie en werd later een theatershow en bioscoopfilm. Ik heb daar een keer gefigureerd en kwam een jongen tegen uit Brabant: Rick van den Boom. We hebben allebei een passie voor theater en raakten bevriend. Vorig jaar besloten we om zelf een productie te maken, over Sinterklaas. In februari hadden we een script af en een decor laten maken. De cast bestaat uit zes personen, allemaal enthousiaste mensen. In april hebben we de eerste scriptlezing gehad en kwam alles tot leven. Dat was als een droom."

Op zijn Instagram plaatste Jeffrey een foto van het taartmoment met de cast en houdt hij fans op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Cultureel Centrum

Rick en Jeffrey mogen gebruik maken van een cultureel centrum in het Brabantse Standdaarbuiten. "Er is plaats voor 150 man. We spelen op 22 en 23 november. In september start de online kaartverkoop. De doelgroep bestaat uit families met kinderen. Na iedere show is er een Meet & Greet en in de foyer lopen Pieten rond."

Theatertour

Er komt een druk najaar aan voor Jeffrey. "Vanaf september gaan we bijna iedere week repeteren, afwisselend in Dordrecht en Standaarbuiten. In de laatste week voor de show repeteren we in het decor en komt de lichttechnicus erbij. Daarna hebben we een try out met vrienden, familie en sponsoren."


• Het feestelijke taartmoment met de cast van De verjaardag van Sinterklaas. - Foto: Aangeleverd

Meer producties

Hoe ziet zijn toekomstdroom eruit? "Ik hoop dat ik samen met Rick meer producties mag maken. En dat ik ooit kan toeren met een theaterproductie. Het belangrijkste is: mensen even wegnemen uit deze gekke wereld. Ik heb zelf ervaren hoe groot de betekenis daarvan kan zijn."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden