• De vier beoogde wethouders met de formateur, met v.l.n.r. Arno Janssen, Corine Verver, Rinus de Regt, Pieter Paans en Kees de Ruijter.
• De vier beoogde wethouders met de formateur, met v.l.n.r. Arno Janssen, Corine Verver, Rinus de Regt, Pieter Paans en Kees de Ruijter. Foto: Bert Bons

PAB, CDA, CU en SGP presenteren hun plannen voor Papendrecht

Algemeen 673 keer gelezen

PAPENDRECHT • De vier coalitiepartijen PAB, CDA, CU en SGP hebben vrijdagmiddag hun coalitieakkoord gepresenteerd. Eén van de opvallende zaken daaruit is dat er definitief geen supermarkt komt in het voormalige pand van de bibliotheek aan De Markt.

"Wij vinden dat ontwikkelingen in het centrum en rond het Marktplein om een nieuwe integrale afweging vragen. Nieuwe ontwikkelingen moeten passend zijn bij de Papendrechtse schaal. Daar past voor ons geen supermarkt bij in het voormalige pand van de bibliotheek of in de directe omgeving daarvan", zo staat te lezen in het coalitieakkoord van de vier genoemde partijen.

Alle woordvoerders van PAB, CDA, CU en SGP benadrukten vrijdagmiddag bij de presentatie van het akkoord, dat als leidraad zal dienen voor de komende vier jaar in Papendrecht, dat de onderhandelingen soepel verlopen zijn. "Er werd geluisterd naar elkaars standpunten, het gesprek werd open en eerlijk gevoerd."

Blij met akkoord
De vier partijen geven aan blij te zijn met het akkoord zoals dat er nu ligt. Ze herkennen zichzelf hierin. Ze borduren voort op het verleden en houden rekening met actuele ontwikkelingen in de samenwerking. Wat de partijen bindt, is dat ze gaan voor het behoud en de verbetering van de kwaliteit en de leefbaarheid van Papendrecht.

De partijen hebben vijf kernpunten benoemd: Een groen en duurzaam Papendrecht, zorg voor de kwetsbaren, communicatie met en betrokkenheid van inwoners, verbeteren van het lokaal ondernemersklimaat en sterk in de Drechtsteden en de regio.

Vier wethouders
Er komen net als in de afgelopen periode vier wethouders in Papendrecht: Arno Janssen en Corine Verver namens PAB, Pieter Paans namens het CDA en Kees de Ruijter voor de ChristenUnie. Pieter Paans is de enige met wethouderservaring. Hij vervulde in de afgelopen vier jaar die functie in Cromstrijen. De overige drie komen uit Papendrecht. Janssen en De Ruijter waren in de afgelopen vier jaar raadslid. Corine Verver is de grootste nieuweling in de plaatselijke politiek. Zij stond niet op de kandidatenlijst voor gemeenteraadsverkiezingen, maar is naar voren geschoven voor het wethouderschap.

"Mijn hart ligt bij de zorg voor mensen", vertelde Corine vrijdagmiddag tijdens een voorstelrondje bij de presentatie van het coalitieakkoord. "Ik voel me zeer op mijn plaats in dit gezelschap", voegde ze daaraan toe.

Nieuwtjes en veranderingen
Andere nieuwtjes en wijzigingen ten opzichte van de afgelopen vier jaar zijn een festival, dat waarschijnlijk jaarlijks aan het eind van de zomervakantie gehouden zal gaan worden. Daarnaast viel op dat de mogelijkheid voor de koopzondag op de eerste en derde zondag van de maand gehandhaafd blijft. "Dit is iets anders dan wij eigenlijk wilden", stelde Arjan Kosten van de SGP. Hij voegde daaraan toe dat dit de uitkomst was van de onderhandelingen. "En daar doen we het mee."

Geen scholendorp
Daarnaast zal er geen Scholendorp komen. Dat was een plan van het vorige college, waarbij het Willem de Zwijger College en De Lage Waard samen één grote school voor voortgezet onderwijs zouden gaan vormen. Beide scholen zijn toe aan een nieuw gebouw, waarbij het vorige gemeentebestuur inzette op samenwerking. Dat wordt losgelaten door het nieuwe gemeentebestuur. "Maar dat betekent niet dat we de plannen op de lange baan schuiven, er moet wat gebeuren voor de beide scholen", vertelde Kees de Ruijter. Hij wordt straks wethouder voor onder andere onderwijszaken.

Papendrechtse academie
Verder worden de mogelijkheden onderzocht voor een Papendrechtse Academie, waar presentaties en lezingen over het eigen karakter van Papendrecht gehouden kunnen worden. De manier waarop Papendrechters hun afval scheiden en aanbieden wordt opnieuw onderzocht (PAB was altijd voorstander van nascheiding) en de zaak van Rijwielhandel Korteland zal opnieuw onder de loep genomen worden. Dat laatste stond niet letterlijk in het coalitieakkoord. Arno Janssen: "De insteek van dit college is anders dan het vorige college, dat alleen maar keek naar de regelgeving."

De slogan van het nieuwe college is 'Zichtbaar nabij'. Het nieuw te vormen college kiest er nadrukkelijk voor om lokaal zichtbaar op te treden. Zichtbaar nabij gaan ze het gesprek aan in Papendrecht. Daarnaast geeft de coalitie duidelijk aan dat ze open staat voor een constructieve inbreng van iedereen; inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en vanuit de gemeenteraad. Daarbij werd met name ook de oppositie bedoeld.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• Arno Janssen.
• Wethouders en fractievoorzitters Papendrecht.
• Corine Verver.
Afbeelding
• Kees de Ruijter.
• Pieter Paans.
• De beoogde wethouders, met v.l.n.r. Arno Janssen, Corine Verver, Pieter Paans en Kees de Ruijter.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden