Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Piet Kaptein
• Piet Kaptein

Lezing en expositie collectie Luigies in bibliotheek Papendrecht

  •   93 keer gelezen

PAPENDRECHT • De Culturele Raad Papendrecht organiseert op woensdag 30 mei in samenwerking met de bibliotheek van Papendrecht een lezing door Pieter Jorissen over de Collectie De Rietgors.

Bestuurslid Piet Kaptein van de CRP reageert op dit artistieke initiatief. "Ik vind het geweldig dat Pieter Jorissen, eigenaar van A. Mak Kunst en Antiek, eind van deze maand de Merwede oversteekt om zijn licht te laten gaan over de topstukken uit Collectie De Rietgors, alias de Collectie Luigies. Ik vind het grandioos dat het Dordrechts Museum van 17 juni tot en met 21 oktober een tentoonstelling presenteert, waarop hoogtepunten uit de verzameling van de heer Nanne Harm Luigies te aanschouwen zijn."

"Het was in 1974 dat de gedreven en fervente Rotterdamse ondernemer en kunstverzamelaar Luigies zijn unieke collectie aan de gemeente Papendrecht schonk. Luigies was ongehuwd en kinderloos, woonde in villa De Rietgors aan de Korenbloemstraat alhier. De collega raadsleden in de gemeenteraad vielen mij tijdens een vergadering met onder andere als agendapunt de officiële overdracht  bij, toen ik zei dat de schenking 'uit de kunst' was."

"Vele bewoners van Papendrecht en daarbuiten wisten jaar en dag de weg te vinden naar de exposities van  schilderijen, aquarellen en tekeningen. In mijn huisarchief koester ik de ansichtkaart met de uitnodiging om vrijdag 6 oktober 1978 als wethouder van Culturele Zaken de opening in museum De Rietgors, met werken uit eigen bezit van Jan Sluijters, Charley Toorop, Kees van Dongen en Auguste Herbin, te verrichten."

"Ook bewaar ik de uitnodiging die de CRP uit liet gaan voor de opening van de manifestatie 'Het landschap in beeld' die ik zaterdag 18 januari 1992 mocht laten passeren in het Museum voor Moderne Kunst aan de Markt. Onze eigen regio kwam daarbij ook aan bod via schilders als Marinus Reus, Cor Noltee, Roland Lary en Bernard Koldeweij, die zich vaak  door de entourage van Dordrecht en Papendrecht lieten inspireren. Om goed te verstaan: na het overlijden van de heer Luigies verhuisde de collectie van de privé villa naar een eigen home. Conservator in die jaren was kunstkenner en beoefenaar bij uitstek Adrie Mouthaan,  die naast zijn reguliere museale bezigheden lezingen en rondleidingen hield."

"Ik ben benieuwd of de heer Jorissen tijdens zijn lezing ook aandacht besteedt aan de werken van Adrie Mouthaan himself. Ik weet dat van onze  vroegere plaatsgenoot met geboortejaar 1940 in de collectie van Luigies stukken present zijn als 'Achter het oude gemeentehuis', 'Boerenhoeve', 'Drie scheepjes' en 'Zonnebloem'. Het kwartet getuigt van het vakmanschap en de bezieling van Mouthaan, die in Luigies ook een vriend wist. Helaas moest Adrie naast de opkomst ook de teloorgang van Museum De Rietgors beleven, want in 2001 moest de kunstgalerij de deuren sluiten, vanwege te lage bezoekersaantallen."

"Omdat de collectie Luigies te mooi is om niet gezien te worden kreeg het Dordrechts Museum de werken vorig jaar in beheer. Het kunstpaleis wil de werken weer voor de dag halen en doet dat met een tentoonstelling die geheel gewijd is aan de vroegere De Rietgors. Zo zullen topstukken van Floris Arntzenius, Auguste Herbin,  Jan Slijters,  Charley Toorop, Karel Appel en Corneille te kijk hangen. Om nu een visite in de komende maanden aan de kunstschatten uit Papendrecht nog meer allure te geven, is de lezing van Pieter Jorissen een 'must'. Voor hen die de werken opnieuw of voor het eerst willen gadeslaan. Centraal in die artistieke happening staan de items de totstandkoming en de digitalisering van de bijzondere collectie Luigies."

De voordracht van Jorissen wordt gehouden in de nieuwe locatie van Bibliotheek Papendrecht op Veerweg 135 en begint om 20.00 uur, waarbij de zaal open is om 19.30 uur. De kaartjes kosten 2,50 euro en zijn in de bieb te verkrijgen.

,

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK