Logo hetkontakt.nl/klaroen
Erik Groeneweg, Ruud Boele en oud-burgemeester Kees de Bruin.
Erik Groeneweg, Ruud Boele en oud-burgemeester Kees de Bruin.

Waarderingsprijs voor ambassadeurs van Papendrecht

  •   157 keer gelezen

PAPENDRECHT • In de gemeente Papendrecht gaat binnenkort de Papendrechtse Waarderingsprijs uitgereikt worden aan ambassadeurs van Papendrecht.

"Bij mijn afscheid', licht oud-burgemeester Kees de Bruin de aanleiding voor de prijs toe, "werd ik door de gemeenteraad verrast met het instellen van een waarderingsprijs. Die mag ik elke twee jaar toekennen. De prijs is bedoeld om waardering te uiten, te stimuleren en kennis over de geschiedenis en identiteit van Papendrecht te bevorderen. De prijs bestaat uit een oorkonde, een beeldje en 2.000 euro die bedoeld zijn om de prijswinnende activiteiten voort te zetten. Samen met een jury kies ik de winnaars."

Papendrecht wordt door Papendrechters steevast omschreven als een fijne woongemeente, geroemd om de beschikbare voorzieningen en gewaardeerd als uitvalbasis naar grotere centra. Dat er in Papendrecht daarnaast verrassend veel fantastische initiatieven van individuele personen, instellingen en bedrijven zijn, komt minder goed over het voetlicht.

Als je er even over nadenkt, kent iedereen wel mensen die veel doen om Papendrecht op de kaart te zetten, maar daar, in elk geval vanuit die invalshoek, nooit een schouderklopje voor krijgen. De Papendrechtse Waarderingsprijs is dé kans om daar verandering in aan te brengen door mensen of instellingen die zich inspannen voor Papendrecht in het zonnetje te zetten.

Versterking
"Tijdens mijn burgemeesterschap mocht ik bijdragen aan kennis over de geschiedenis en versterking van de identiteit van Papendrecht", vervolgt De Bruin. "Onder meer met de viering van het 900-jarig jubileum van Papendrecht, aankoop van het Handvest van Papendrecht en de reeks 'Van heerlijkheid tot heden' over de lokale geschiedenis. Het was hartstikke leuk om te zien dat dat wordt gewaardeerd. Door inwoners maar ook door organisaties en de gemeenteraad. Bovendien leidde het ook tot nieuwe initiatieven die aansluiten bij, en een versterking vormen van de Papendrechtse identiteit en bekendheid. Voor de raad was het aanleiding om de waarderingsprijs vorm te geven."

Ruud Boele, voorzitter van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard en directeur Erik Groeneweg van Theater De Willem en het Sportcentrum zijn inmiddels bereid gevonden plaats te nemen in de jury.

De Bruin: "Daar ben ik bijzonder blij mee, zij kennen Papendrecht en nabije omgeving goed en hebben kennis van zaken op een terrein dat zich naast geschiedenis, sport en cultuur verder uitstrekt."

Wereldniveau
"Papendrechters zijn eerder nuchter dan trots op hun gemeente", vullen Boele en Groeneweg aan. "Toch zijn er enorm veel inwoners, organisaties en bedrijven die heel bijzondere dingen doen en op nationaal en internationaal niveau presteren. Kijk alleen al naar de grote bedrijven in de scheep- en luchtvaart. Maar er is daarnaast op vele terreinen zoveel meer. Dat mag absoluut gehonoreerd en gewaardeerd worden en daar dragen wij graag aan bij. De opzet kun je een beetje vergelijken met de jaarlijkse sportverkiezingen, maar dan gericht op mensen en organisaties die zich in brede zin onderscheiden met bijdragen die onze trots op Papendrecht vergroten. We roepen inwoners van Papendrecht en anderen van harte op  kandidaten via e-mail te nomineren. We kiezen daaruit, tijdens een mooi evenement dat in de herfst plaatsvindt, de uiteindelijke winnaar."

De prijs, formeel de 'C.J.M. de Bruin Waarderingsprijs', zal de komende tien jaar elke twee jaar worden uitgereikt.

Nomineren 
Papendrechters en anderen kunnen tot en met vrijdag 1 juni via info@theaterdewillem.nl inwoners, organisaties en bedrijven nomineren die Papendrecht tot buiten de regio positief op de kaart zetten. De jury is naast de naam natuurlijk bijzonder nieuwgierig naar de reden waarom de genomineerde volgens de indiener de waarderingsprijs verdient.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK