• Mevrouw De Jong toont de Willem Dreespenning.
• Mevrouw De Jong toont de Willem Dreespenning. Foto: Peter Stam

Willem Dreespenning en bloemen voor 100-jarige Reintje de Jong uit Alblasserdam

Algemeen 216 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Mevrouw Reintje de Jong-Falkena uit Alblasserdam heeft woensdag 25 april, op haar honderdste verjaardag, de Willem Dreespenning ontvangen uit handen van Nelleke Vedelaar, voorzitter van de landelijke PvdA.

De penning wordt normaal gesproken uitgereikt aan mensen die 65 jaar lid zijn van de PvdA, maar de eeuweling werd een uitzondering gemaakt. "U bent 56 jaar lid van de PvdA. Omgedraaid is dat ook 65," lachte Vedelaar.

Verder was er woensdag bezoek van burgemeester Jaap Paans en fractielid Jan Lok en bestuurslid Coby vd Linden van PvdA Alblasserdam.

Eerste vrouwelijke raadslid
Mevrouw De Jong-Falkena was het eerste vrouwelijke raadslid in de gemeenteraad van Alblasserdam, waarvan ze van 1962 tot 1970 deel uitmaakte. Ze zette zich onder meer in voor de komst van een overdekt zwembad (Blokweer) in het dorp. Verder was zij actief in het bestuur van de FNV Vrouwenbond. Ook is ze draagster van de erespeld van de Gemeente Alblasserdam.]

Friezin
Mevrouw De Jong werd honderd jaar geleden geboren in Friesland en ging al vroeg aan het werk. Op haar twaalfde stond ze in het winkeltje van haar vader. Zo'n zestig jaar geleden verhuisden zij, haar man en de kinderen naar Alblasserdam, omdat daar voldoende werkgelegenheid was. 

Op de vraag wat het recept is om zo oud te worden, antwoordde mevrouw: "Ik heb altijd hard gewerkt en dat doet de mens geen kwaad. Verder beweeg ik veel en heb regelmaat: op vaste tijden eten en slapen."

Familie
De Alblasserdamse heeft vier kinderen, zes kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. Mevrouw De Jong woont inmiddels zo'n 25 jaar naar tevredenheid in Het Anker aan het Wilgenplein. Dagelijks doet zij naar eigen zeggen 'rek –en strekoefeningen' om in beweging te blijven. Tot haar 97e fietste zij nog en tot haar 93e jaar heeft ze gezwommen. De Jong is blij met de winst van de lokale PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen. Tegen de landelijke trend in, kreeg de partij er zetels bij.

Feest
De honderdste verjaardag is woensdagmiddag in Het Anker in het bijzijn van familie, vrienden en bekenden gevierd.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 12 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden