Foto: Peter Stam
Foto: Peter Stam Foto: Peter Stam

Schaal oorlogsmonument Alblasserdam in stukken; waarschijnlijk vernieling

112 232 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Een van de schalen van het oorlogsmonument in de Polderstraat in Alblasserdam is sinds zaterdag onherstelbaar beschadigd geraakt. Gezien de brokken en de sporen lijkt het erop dat de schaal bewust is vernield.

Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of dit inderdaad het geval is. Een buurtbewoner meende dat er sprake is van vernieling, omdat hij in de nacht een flinke klap had gehoord en later zag dat de schaal kapot was.

In 2015 werd een soortgelijke schaal bij het oorlogsmonument al eens moedwillig kapot gemaakt. De gemeente deed toen aangifte hiervan bij de politie. De gemeente zei destijds de vernieling aan het monument 'hoog op te nemen'. Met name omdat het monument symbool staat voor respect en herdenking aan de medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De herstelkosten van de vorige schaal bedroegen 5000 euro. Gezien het specifieke karakter van de schaal duurde het toen enkele maanden voordat er een nieuwe was gemaakt en geplaatst.

Burgemeester Jaap Paans van de gemeente Alblasserdam heeft ontdaan gereageerd op Twitter en doet via Alblasserdamsnieuws.nl een oproep aan de dader om zich te melden.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden