Foto: Bert Bons
Foto: Bert Bons Foto: Bert Bons

Basiscursus gemeentepolitiek bij Volksuniversiteit Papendrecht

Algemeen 274 keer gelezen

PAPENDRECHT • Voor iedereen die nieuwsgierig is wat het werk van een raadslid inhoudt of die misschien wel de ambitie heeft om raadslid te worden, verzorgt de Volksuniversiteit Papendrecht de basiscursus gemeentepolitiek.

Het gaat om een cursus van drie avonden, te beginnen op donderdag 2 november, over de gemeentepolitiek. De eerste avond gaat over de raad en het gemeentebestuur. Op deze avond komen de verschillen van opkomen voor een partij en het lid zijn van een politiek orgaan aan de orde. De formele positie in het gemeentebestuur en de relatie met het college en de ambtelijke staf komt aan de orde, evenals met de griffier en de burgemeester.

De tweede avond gaat het over politieke vaardigheden. Ingegaan wordt op de competenties van het raadslidmaatschap. Hiervoor wordt het competentieprofiel voor volksvertegenwoordigers als onderlegger gebruikt. Tijdens de training wordt geoefend met vooral verbale vaardigheden en leren de deelnemers zichzelf beoordelen op de politieke competenties.

De laatste avond gaat over het politiek handwerk. Men leert werken met de fasen van het besluitvormingsproces én ze te plaatsen in de context van politiek. Daar besluit je immers niet alleen maar sámen met je tegenstanders.

De cursus wordt gegeven door John Bijl. Hij is directeur van het Periklesinstituut en zit sinds 2012 als de Mystery Burger elke week op een publieke tribune. Hij heeft een column in Binnenlands Bestuur, hij verzorgt lezingen en workshops over het politieke ambt en de kwaliteit van democratische besluitvorming en publiceert geregeld over deze onderwerpen.

Inschrijven kan via de website van de VU: www.vupapendrecht.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden