Foto: Stockfoto

Bewoners molens pleiten voor verbod op drones boven Kinderdijk

  •   62 keer gelezen

KINDERDIJK • De bewoners van de molens van Kinderdijk zijn de vele drones boven hun hoofd meer dan zat; woensdagavond vroegen ze raad op een verbod op deze vluchten.

Peter Paul Klapwijk, één van de molenaars, sprak hiervoor in. Hij houdt zich al jaren met dit onderwerp bezig. "Ik heb de meldingen bijgehouden van vluchten van drones. Ik heb uw griffier een document gestuurd met ruim tweehonderd meldingen. Sinds januari vorig jaar. Ik durf met zekerheid te zeggen dat er meer vluchten hebben plaatsgevonden. Wat dat met je doet als molenbewoner is ongelooflijk."

Soms worden ze aangekondigd, maar: "Onaangekondigde vluchten van ons onbekende personen zorgt voor het merendeel van de vluchten. Waar worden de beelden voor gebruikt? Wat filmen ze? Waarom komen ze zo dicht bij de molen? Bij een draaiende molen is dat ronduit gevaarlijk. Drones zijn een niet te dragen last."

Dierentuin
Hij noemde een sprekend voorbeeld: "Arie Hoek woont op een favoriete locatie. Hij en zijn gezin worden vaak gefilmd, met als triest dieptepunt een drone voor het raam van zijn huiskamer waar Arie en zijn gezin zitten te eten. Dan voel je je als bewoner wel een aap in de dierentuin."

De bewoners van de molens vroegen het gemeentebestuur met klem een verbod op deze vluchten op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening. "Na zoveel gesprekken en toezeggingen van de zijde van de gemeente had ik, en met mij vele anderen, regelgeving met betrekking tot drones verwacht. Tot mijn frustratie is dat niet het geval. Waar burgers een klemmend beroep doen op uw steun zult u die rol moeten pakken. Zo niet, wat rest ons dan nog?"

Klapwijk verwees naar de gemeente Westvoorne. "Daar is een artikel opgenomen in de APV na zes meldingen van bewoners van duinwoningen. Dit artikel is beoordeeld door de juridische afdeling van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De beleidsambtenaar van Westvoorne is uitermate tevreden over de werking van het artikel."

Politie
In een eerste reactie vroeg PvdA-raadslid Johan de Kruijk waarom men niet gewoon contact opnam met de politie als er overlast ervaren wordt. Klapwijk: "Als ik dat doe, moet ik vaak aan de politie uitleggen wat de regelgeving rond drones is."

CDA en ChristenUnie kwamen met een motie waarin ze de colleges opriepen binnen vier maanden te komen met een voorstel om te kijken hoe de vluchten met de drones verboden kunnen worden. Alle andere partijen uit zowel Giessenlanden als Molenwaard steunden dit voorstel.

Maatregelen
Burgemeester Dirk van der Borg gaf aan dat ook de twee colleges deze motie ondersteunen. "We zijn hierover al langer in gesprek; omdat er op dit gebied landelijke regelgeving is, heeft dit nog niet tot resultaten geleid. Naar aanleiding van de lijst van het aantal meldingen, willen we toch gaan kijken hoe we maatregelen kunnen treffen."

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >

reageer als eerste
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER

Nieuws uit Kinderdijk

CDA maakt zich zorgen over overlast bouw bezoekerscentrum Kinderdijk
13/3
Film over De Zwerver op 13 april in première
5/3
Het eerste schaatsweekje van 2018 zit er weer op
4/3
Bouw bezoekerscentrum in Kinderdijk begint naar verwachting in mei
2/3
Deo Cantemus uit Kinderdijk huldigt trouw koorlid
29/1
Meer nieuws uit Kinderdijk >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten