• De ondertekenaars van de overeenkomst.
• De ondertekenaars van de overeenkomst.

Nieuw netwerk in regio voor betere gezondheid

Algemeen 224 keer gelezen

REGIO • Ruim twintig organisaties zijn in de Week van de Positieve Gezondheid, die eind september gehouden werd, een regionetwerk gestart voor een 'Vitaal en Veerkrachtig Zuid-Holland Zuid'. Het netwerk gaat aan de slag met het opstellen van een gezamenlijke preventie-agenda. Tijdens de Week werden in de hele regio workshops en bijeenkomsten georganiseerd over het concept Positieve Gezondheid.

De Week van de Positieve Gezondheid startte met de ondertekening van een pledge door ruim 20 regionale partijen (zie foto), ten overstaan van meer dan 70 collega-bestuurders, managers, beleidsmakers en projectleiders uit de regio. Deelnemende partijen verbinden zich hiermee aan het Nationaal Programma Preventie 'Alles is gezondheid…' en het markeert tevens de start van het 'Netwerk Vitaal en Veerkrachtig Zuid-Holland Zuid'. Met een preventie-agenda gaat het netwerk ervoor zorgen dat preventie en gezondheid meer op de voorgrond komen.

"Geef de burger meer eigen regie, laat met kleine voorbeelden zien hoe dat kan en houd elkaar goed vast. Dit netwerk is maar een begin. De omwenteling naar preventie en positieve gezondheid zal generaties duren", aldus Jos Hiel, bestuurder van Stichting Drechtzorg. Het regionetwerk staat open voor andere organisaties die zich de komende tijd aan het initiatief willen verbinden.

De ondertekening werd voorafgegaan door een flitscollege van wetenschappelijk onderzoeker Dr. Pim Valentijn ('samen kan het (nog) beter & goedkoper') en een lezing van voormalig schaatskampioen en Institute for Positive Health-directeur Carl Verheijen ('focus op gezondheid, niet op zorg). Gedurende de Week waren er meer bijeenkomsten waarin regionale bestuurders, beleidsmakers en (zorg)medewerkers kennismaakten met Positieve Gezondheid.

Zo was er een goed bezochte masterclass voor beleidsmedewerkers van gemeenten en waren er workshops over het scholen van nieuwe zorgmedewerkers, arbeidsvreugde en het ondersteunen van mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Uitgangspunt bij alle bijeenkomsten was het concept Positieve Gezondheid, dat uitgaat van wat iemand nog wél kan.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden