• Willem Eerland in zijn studio.
• Willem Eerland in zijn studio. (Foto: Janny den Besten)

Nieuw boek met maritieme schilderijen van Willem Eerland uit Nieuw-Lekkerland

  •   98 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Het tweede boek van Willem Eerland uit Nieuw-Lekkerland verschijnt binnenkort. Het boek heeft de titel 'The Maritime Paintings of Willem Eerland'. Op zaterdag 30 september zal de schilder/schrijver zijn boek signeren in Galerie Kinderdijk.

Reeds vanaf zijn zesde was Willem Eerland bij zijn vader aan boord. Al snel ging hij zelf op sleepboten werken, werd kapitein en later directeur van een veerdienst. Na zijn pensionering was hij projectleider bij de nieuwe pont van Schoonhoven. Tussen alle werkzaamheden door schetste en schilderde hij.

Een moeten
"Het is een hobby," vertelt Willem. "En het is een tic. Je móet schilderen. Al zou nooit iemand een schilderij kopen, dan zou ik toch nog schilderen. Op vakantie neem ik altijd mijn schetsboek mee om in een paar lijnen iets neer te zetten dat ik later thuis kan uitwerken. Als ik een schilderij af heb, open ik mijn schetsboek en maak de moeilijke keuze welke ik vervolgens ga maken. Bij ieder nieuw schilderij denk ik: 'Deze moet nog beter dan de vorige!'"

In 2012 gaf Eerland 'Seaworhy IV' uit met prachtige foto's van zijn maritieme schilderijen. Dit jaar besloot hij opnieuw een boek in eigen beheer uit te geven. 'The Maritime Paintings of Willem Eerland' bevat schetsen, olieverfschilderijen en aquarellen van drie- en viermasters, zeilende binnenvaartschepen, jachten, stoomboten en moderne schepen. Ook laat dit kijkboek zien hoe een schilderij ontstaat. Een enkele maal schildert Eerland dieren. Zo raakte hij op Terschelling geïnspireerd door de reddingsboot met paarden. Schilderijen van deze reddingsboot en paarden, alsmede van de koeien die de schilder vanuit zijn studio ziet, zijn alle in dit nieuwe boek te bewonderen. Een van Eerlands twee dochters, namelijk Carolina, schildert ook. De laatste bladzijden van het boek zijn gevuld met dierenschilderijen die door haar gemaakt zijn.

Stil worden
"Het is weleens lastig als iemand bij een schilderij staat en er niets over zegt", vertelt Eerland. "Dan denk ik: 'Vind je het nou wel of niet mooi?' Maar het blijkt dat mensen er soms gewoon stil van worden. Dat is fijn om te merken! Van 30 september tot 18 november is er in Galerie Kinderdijk een expositie van mijn werken. Tevens signeer ik op 30 september mijn nieuwe uitgave. Ieder is van harte welkom!"

Op zaterdag 30 september signeersessie in Galerie Kinderdijk (naast Primera) aan de Planetenlaan 11 in Nieuw-Lekkerland. The Maritime Paintings of Willem Eerland telt 144 gladzijden en kost 19,95 euro.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >

reageer als eerste
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER

Nieuws uit Nieuw-Lekkerland

Een week lang aandacht voor gezonde leefstijl op De Tuimelaar
13/3
Volle kerk in Nieuw-Lekkerland bij zangavond voor Stichting Jafet
12/3
Bank voor de klas op diverse scholen in de regio
8/3
Feestelijke opening vernieuwde Aldi Nieuw-Lekkerland
8/3
Speeltuin Middelweg in Nieuw-Lekkerland zoekt vrijwilligers
7/3
Meer nieuws uit Nieuw-Lekkerland >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten