• Een lekker ijsje: wie houdt daar nou niet van?
• Een lekker ijsje: wie houdt daar nou niet van? (Foto: Janneke Boogaard)
ZOMERSERIE

'Over ijs valt veel te vertellen'

  •   509 keer gelezen

Deze zomer schrijven de redacteuren van de acht verschillende edities van Het Kontakt over dingen die in hun gebied, tijdens de zomermaanden, zeker niet te missen mogen zijn. Dat kan gaan over eten of drinken, maar ook over bezienswaardigheden. Deze eerste aflevering staat in het teken van een typisch zomers product: ijs.

Een rondje door Rivierenland en Heusden & Altena leert dat er veel verschillende smaken ijs weg te likken zijn.

Tachtig liter verse melk van zuivelboerderij Den Eelder uit Well, een paar liter pure slagroom, suikers en heel veel geduld en liefde. Dat is de basis van het ijs in ijssalon Tiesimo in de Gamerschestraat in Zaltbommel.

Italië
IJsbereider Annelies Wichink leerde de fijne kneepjes van het vak van een Italiaanse professional en doet elk jaar mee aan de wedstrijden op de oudste ijsbeurs in Longarone in de Dolomieten. Ze eindigt meestal bij de eerste tien van Nederland. Afgelopen jaar werd ze zelfs elfde van de wereld met haar 'Bier-ijs'.

Exotisch
Annelies gebruikt uitsluitend verse ingrediënten, verkoopt de 'standaard' soorten als bananenijs, aardbeienijs en vanille-ijs, maar ook exotischer smaken. Afgelopen week bijvoorbeeld caramel-ijs met zeezout. "Dat vonden de mensen écht heel lekker", zegt ze.

Als het lukt om het mooie kruid citroenverbena op de kop te tikken, maakt ze daar deze week het 'Roomijs van de Week' van. "Dat geeft een fluweelachtige citroensmaak."

Bierijs in Woudrichem
Niet alleen bij Tiesimo wordt bier-ijs gemaakt, ook Frans Baks van IJs & Spijssalon Baks in Woudrichem is bezig een ijs met biersmaak te maken. Hij richt zich daarmee echter op een streekproduct: het Woerkumer bier. "In september is er Pruuve Maor in de vesting, dit jaar wordt dan het het tienjarig bestaan van het Woerkumer Bier gevierd. Ik vond het wel leuk om daar extra aandacht aan te besteden."

Twintig soorten
Het Woerkumer bier-ijs moet nog gemaakt worden, maar dat maakt voor de klanten die de Woudrichemse ijssalon bezoeken niet uit. In de vitrine aan de Bagijnestraat kunnen zij nu al kiezen uit twintig soorten. Daarnaast verkoopt Baks ook Fairtrade koffie en thee. "Èn ijs, gemaakt van Tony Chocolonely. Dat is helemaal hot. Maar ook het Griekse yoghurt-cassis ijs en ons Malaga-ijs, naar eigen recept met twee soorten rum, loopt als een trein."

LIC in Beesd
Het dorp Beesd werd in 2015 verrijkt met LIC. Behalve likken kun je er ook genieten van een lunch, een lekkere kop koffie en sinds kort van pizza's. Het enthousiasme van eigenaar Jeroen Vergouw, die met LIC ook actief is in Culemborg, Geldermalsen en Dreumel, werkt aanstekelijk op de bezoekers.

Opschepper
Eén van de fans is Petra Clements uit Leerdam. "Ik had LIC ontdekt op Facebook. Toen we een keer niks te doen hadden, ben ik er met mijn dochter naartoe gefietst. Toevallig bleek toen de actie 'Opschepper van de maand' aan de gang te zijn. Het was een dolle boel, ontzettend leuk."

Kinderen mogen tijdens die actie gratis zelf hun favoriete ijsje scheppen. Foto's daarvan komen op Facebook en de foto met de meeste likes wint een prijs.

Mmmh!
Sinds die kennismaking is Petra regelmatig bij LIC te vinden. "Het is er heel gezellig en de bediening is zo vriendelijk. En dan het ijs... Momenteel vind ik de smaken met yoghurt erg lekker, vooral als het erg warm is. Maar de zoute caramel blijft ook favoriet. Daar zitten van die hele stukken caramel in. Mmmm!"

IJsboerderij
Nicolien en Arjan van Zeelst dachten er bijna twintig jaar geleden voor het eerst over om ijs te maken van de melk van hun koeien. Hun boerderij met vijftig koeien aan de Veldweg in Hedel was voor moderne begrippen klein, dus om toekomstperspectief te houden moest er iets gebeuren.

Nicolien: "Er fietsten hier altijd al veel mensen langs. We stelden onszelf de vraag: hoe krijgen we die op de hof?" Met ijs dus. Intussen is het zelf ontwikkelde boerenbruiloftijs een begrip in de omgeving.

Koemelkallergie
Maar ook mensen met een koemelkallergie kunnen heerlijk smullen op boerderij De Schoonheuvel, van het sorbetijs. "Het aardbeienijs is een hardloper. Het bestaat voor vijftig procent uit aardbeien, en dat proef je."

Boerin Nicolien en boer Arjan houden van een persoonlijke aanpak en maken graag een praatje met de gasten. Die komen behalve voor een ijsje ook voor boerengolf, om een kano te huren en om even de kalfjes te aaien. Zo wordt een bezoekje aan de ijsboerderij een hele belevenis.

Lekker gemekker
Johan van 't Sant van Lekker Gemekker maakt op zijn boerderij aan de Middenweg in Andel ijs van verse geitenmelk. "Een secuur proces." Bezoekers zijn altijd welkom voor een ijsje en een kijkje op de boerderij, maar Lekker Gemekker ligt niet echt aan een doorgaande route, en daarom heeft Van 't Sant andere manieren gevonden om zijn ijs aan de man te brengen. Zo staan er in de regio diverse ijsmachines waar mensen zelf een ijsje kunnen tappen.

Foodtruck
Wie zin heeft in een koude lekkernij op bijvoorbeeld een bruiloft, tuin-, of bedrijfsfeest kan Lekker Gemekker ook inschakelen. Van 't Sant komt dan langs met de foodtruck of de ijskar.

Bokkepootjes
"Natuurlijk is er altijd vraag naar de smaken vanille, stracciatella en aardbei, maar we proberen ook altijd nieuwe smaken uit. Zo loopt bijvoorbeeld mandarijn-pistache heel erg goed. Ook onze nieuwste variant, bokkepootjesijs, slaat enorm aan. Die vind ik zelf eigenlijk wel hilarisch omdat we ijs maken van geitenmelk."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >

reageer als eerste
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226475&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl/klaroen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226490&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl/klaroen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>