Foto: Marinda Bakker
Foto: Marinda Bakker (Foto: Marinda Bakker)

Kunstenares Cora Terlouw geeft beeldtaalboek uit

  •   72 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Kunstenares Cora Terlouw heeft onlangs haar eerste beeldtaalboek uitgebracht, waarin ze beeld en taal met elkaar laat verweven. De voormalige Alblasserdamse gebruikte onder meer de Alblasserwaard als haar inspiratiebron.

Tot haar negentiende woonde ze in Alblasserdam. Toen verhuisde ze naar Utrecht, waar ze ging studeren aan de Kunstacademie. Kunstenares Cora Terlouw beschouwt het als voorrecht dat ze zowel de rust van de polder als de hectiek van de stad heeft leren kennen. Onlangs rolde haar eerste beeldtaalboek  van de pers, getiteld 'Van Mij'. Het boek bevat onder meer foto's van de Alblasserwaard, vergezeld van gedichten en korte verhalen.

Tastbaar
"Toen ik 60 werd, vond ik het een mooi moment om mijn foto's en gedichten te bundelen. Zo'n boekje is iets tastbaars", vertelt Cora enthousiast over haar boek, dat ze uitgeeft in eigen beheer. Ze werkte als styliste en modeontwerpster voor diverse reclamebureaus en tijdschriften als Libelle en Knip.

Daarna woonde en reisde ze jarenlang in Azië, waar ook haar passie voor schilderen ontstond. Over de hele wereld verkocht Cora meer dan 100 schilderijen. Met haar smartphone maakte ze allerlei foto's met het idee om die als voorbeeld te gebruiken voor een schilderij.

Fotograferen
Maar ze vond het fotograferen zo leuk dat het een kunst op zich werd. Haar smartphone heeft ze altijd op zak. Ook wanneer ze vanuit haar huidige woonplaats Groenekan via een toeristische route ("ik neem nooit de kortste weg") naar Alblasserdam rijdt, waar haar ouders en zus nog wonen, komt ze regelmatig op plaatsen die herinneringen aan vroeger oproepen.

"Als kind ging ik heel vaak met mijn oma mee naar familie en kennissen die ook aan de dijk woonden. De dijk was avontuurlijk: het was elke keer weer een verrassing waar we heen gingen. De dijk is voor mij een lint aan herinneringen."

Leidraad
Bij de beelden en herinneringen komen woorden vaak als vanzelf in Cora op. "Mijn gedichten ontstaan vaak naar aanleiding van een foto die ik maak. In het boek heb ik beeld en taal proberen te verweven. De leidraad is stilte, rust. Het gaat me erom de rust van het moment te ervaren."

Diverse foto's in het boek tonen de schoonheid van de Alblasserwaardse natuur. "De natuur is heel troostrijk, het kan je heel veel bieden. Het is jammer als je zo gehaast bent, dan gaat alles zo snel aan je voorbij. Ik geloof in de kracht van je eigen omgeving. Kijk eens om je heen, verras jezelf eens."

Het boek 'Van mij' (128 pagina's) is voor 29,95 euro verkrijgbaar bij Primera in Alblasserdam en te bestellen via cora@coraterlouw.com.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >

reageer als eerste
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226475&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl/klaroen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226490&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl/klaroen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>