Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: 123rf.com

Een regenton voor inwoners van Papendrecht

  •   694 keer gelezen

PAPENDRECHT • Inwoners van Papendrecht krijgen binnenkort de mogelijkheid om met subsidie van de gemeente een regenton aan te schaffen.

Een motie van GroenLinks en Onafhankelijk Papendrecht (OP) kreeg donderdagavond 8 juli tijdens de gemeenteraadsvergadering voldoende steun vanuit de Papendrechtse politiek.

"Klimaatadaptie moet ingebed worden in het denken en handelen van ons allen en hierin is ook een taak weggelegd voor de gemeente", redeneerden OP en GroenLinks.

Extreme regenbuien
Door de klimaatverandering komen er steeds meer extreme regenbuien voor. De capaciteit van het rioolstelsel schiet dan tekort en de regentonnen kunnen een deel van het water opvangen. Bijkomstig voordeel is dat het regenwater uit de tonnen gebruikt kan worden om de tuin op een later tijdstip te bewateren. Volgens OP en GroenLinks draagt een stimulans vanuit de gemeente voor het aanschaffen van een regenton bij aan bewust watergebruik.

"Een regentonactie oogt sympathiek maar draagt amper iets bij", vond wethouder Arno Janssen echter. Voor een paar tientjes kan iedereen er eentje kopen, wist hij bovendien. "Hoe sympathiek ook, we ontraden die motie."

"Alle kleine beetjes helpen, toch?", redeneerde Trijntje van Es (D66) echter. Haar partij stemde voor een subsidieregeling voor de aanschaf van regentonnen. Ook de grootste partij in de Papendrechtse raad, het PAB, verklaarde sympathiek te staan tegenover gesubsidieerde regentonnen.

Onzin
De VVD vond zo'n actie maar onzin. "Je kunt toch bij het Waterschap aankloppen voor een bijdrage voor regentonnen?"

Dat beaamde mede-indiener Bert Grimmius van GroenLinks. "Maar het Waterschap richt zich daarbij op groepen, terwijl wij als gemeente deze actie beschikbaar kunnen maken voor iedere individuele inwoner."

Kosten
Met name het PAB wilde graag weten wat de kosten voor de gemeente zouden zijn. Grimmius had hiervan geen idee. "Maar we kunnen met z'n allen een limiet afspreken, bijvoorbeeld 5000 euro."

Uiteindelijk stemden behalve GroenLinks en OP ook PAB en ChristenUnie voor de gesubsidieerde regentonnen. CDA, VVD, D66 en PvdA en SGP stemden tegen. "We vrezen dat het veel meer dan 5000 euro gaat kosten, omdat ambtenaren de regeling moeten uitvoeren", redeneerde Egbert Lichtenberg van het CDA.

Bert Grimmius van GroenLinks was juist van mening dat die kosten wel mee zouden vallen. "Op is op en we kunnen een eenmalige actie via lokale ondernemers laten verlopen." Die moeten bijhouden wat er verkocht is en de kortingsactie declareren bij de gemeente.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }