• Er komen zeventien ondergrondse containers voor restafval in de Oostpolder.
• Er komen zeventien ondergrondse containers voor restafval in de Oostpolder.

Proef met omgekeerd afval inzamelen in de Oostpolder in Papendrecht

Algemeen 707 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht voert omgekeerd afval inzamelen in de wijk Oostpolder in. Het gaat om een proef van een jaar. Na een jaar wordt er gekeken of deze manier van afval inzamelen voor heel Papendrecht wordt ingevoerd.

In de gemeente Papendrecht wordt op dit moment teveel restafval aangeboden aan de afvalverwerking. Er mag eigenlijk maximaal 100 kilo restafval per jaar per huishouden zijn, maar in Papendrecht is dit 212 kilo. Daardoor moet Papendrecht een hogere bijdrage leveren aan afvalverwerking dan buurgemeenten die minder afval aanbieden.

De extra belasting op restafval en de stijgende kosten zorgen in Papendrecht voor een extra druk om snel het restafval te verminderen. Daarom is het belangrijk op korte termijn actie te ondernemen, zodat de situatie in Papendrecht verbetert.

Drie maatregelen
De gemeente wil graag drie maatregelen nemen. Ten eerste is dat de pilot met het omgekeerd inzamelen in de wijk Oostpolder. Er komen zeventien ondergrondse containers waar bewoners van de wijk zelf hun restafval kunnen brengen. GFT- en PMD-afval wordt nog wel met containers opgehaald.

Daarnaast wil men het inzamelen van etensresten en GFT stimuleren door een grote bewustwordingscampagne met aansluitend een benodigde vervanging van de oude GFT minicontainers in de gemeente.

Nascheiding
Ook wil men een onderzoek laten uitvoeren naar de na-scheidingsmogelijkheden. Nascheiding wordt gedaan met hightech machines, die zoveel mogelijk herbruikbare afvaldeeltjes halen uit afval. Dit gebeurt bijna volledig automatisch.

Volgens PAB en ChristenUnie is vervanging van GFT minicontainers niet nodig. "De huidige container staat al vele jaren bij ons in de tuin en vertoont nog geen tekenen van slijtage", aldus PAB-raadslid Peter Stremler.

Wethouder Arno Janssen schetste echter dat het initiatief van de vervanging bij afvalverwerker HVC vandaan komt. De nieuwe containers zouden in de wijk Oostpolder bijdragen aan een verbetering van de ophaalservice.

Niet te ver lopen
Het is nog niet bekend waar de ondergrondse containers komen. Wethouder Janssen: "Mensen moeten niet te ver hoeven lopen om restafval weg te brengen."

Kosten voor de gemeente bedragen voor de pilot 133.000 euro. De pilot zal eind van dit jaar starten en duurt een jaar.

De proef is bedoeld om het restafval terug te brengen richting de 100 kilo per jaar. Verder wil de gemeente graag dat 60 procent van de huishoudens in de wijk Oostpolder tevreden is met de proef. Daartoe wordt een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd na afloop van de proefperiode. 

Derya Yildiz-Karso (PvdA) stemde als enige partij tegen omdat de criteria niet helder zijn. "Als straks blijkt dat maar 30 procent van de huishouders tevreden is, maar het streefgewicht van 100 kilo afval wordt gehaald, dan gaan we waarschijnlijk door met de proef", aldus het PvdA-raadslid.

Daarnaast vindt ze dat met het tegelijkertijd uitvoeren van een onderzoek naar na-scheiding, een dubbel signaal wordt afgegeven. "Daarmee neem je de prikkel weg bij inwoners om het omgekeerd inzamelen serieus te nemen. Want als het niet lukt, kan altijd nog na-scheiding worden ingevoerd."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• CDA-lijsttrekker Tom Berendsen.
Tom Berendsen, CDA-lijsttrekker voor Europese verkiezingen, bezoekt maritieme maakindustrie in Alblasserwaard en Drechtsteden Zakelijk 3 mei, 07:35
Afbeelding
Streekomroep 56 nieuwe naam samenwerkende lokale omroepen in Drechtsteden en Alblasserwaard Nieuws 2 mei, 17:00
Afbeelding
Streekomroep 56 nieuwe naam samenwerkende lokale omroepen in Drechtsteden en Alblasserwaard Nieuws 2 mei, 13:14

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden