• Sportcentrum Blokweer werd afgelopen jaar voorzien van zonnepanelen.
• Sportcentrum Blokweer werd afgelopen jaar voorzien van zonnepanelen. (Foto: Wim Roos)

Politiek Alblasserdam: veel scherper toezicht op beheer sportcentrum Blokweer

  •   126 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het Alblasserdamse gemeentebestuur gaat veel dichter op het bestuur van sportcentrum en zwembad Blokweer zitten. Dat bleek dinsdagavond tijdens de commissievergadering.

Aanleiding hiervoor zijn de oplopende financiële tekorten en het feit dat het bestuur de cijfers meerdere keren te laat bij het gemeentebestuur aanleverde. De commissieleden drongen eensgezind op meer controle aan. Margreet de Deugd (CDA): "Er moet vaker gerapporteerd worden." En Arie Stam (ChristenUnie): "Meer invloed op het bestuur lijkt ons een goede eerste stap."

Stam ging zelfs nog een stap verder: "Moeten we ons niet afvragen over zo'n voorziening te hoog gegrepen is voor de schaal van Alblasserdam?" Maar hij zette dit, nadat Ramon Pardo hem hierop bevroeg, niet door en onderstreepte, net als de andere commissieleden, het belang van Blokweer voor Alblasserdam.

Half april verstrekte de beheersstichting aan het gemeentebestuur de conceptjaarcijfers over 2018 en de analyse door BSSA van de jaarcijfers van 2017 en 2018. Het beeld dat eruit naar voren kwam: de verwachtingen in de begrotingen werden keer op keer niet gehaald en de tekorten gingen snel omhoog. In 2017 gaat om een nadelig verschil van 195.000 euro ten opzichte van de begroting, in 2018 is dat opgelopen tot 225.000 euro.

Verrast
Wethouder Arjan Kraijo werd ook verrast door de forse tekorten bij het sportcentrum en het zwembad. "We zijn begonnen met een vrijwilligersbestuur en een bedrijfsplan dat zich in de praktijk nog niet bewezen had. De jaren 2015 en 2016 gingen erg goed, zodat we als gemeente meer afstand konden nemen op basis van het vertrouwen dat het onder controle was. Zo'n groot tekort over 2017 zagen we niet aankomen. Dat was voor ons een behoorlijke teleurstelling."

Zeker ook omdat er meerdere keren onderling contact geweest was met het bestuur. "Alleen werd het signaal dat het niet goed ging, niet gegeven."

Tijdgebrek
De commissieleden vroegen onder meer hoe het kwam dat de jaarcijfers over 2017 en 2018 te laat werden ingeleverd bij het gemeentebestuur. "Hadden deze problemen niet veel eerder op tafel moeten komen?", reageerde VVD-er Stavras Barzos. "Toen we de bestuursleden daarnaar vroegen bleek de reden daarvoor heel simpel: tijdgebrek", liet de ambtenaar die wethouder Kraijo hielp bij de beantwoording weten.

De vragen gingen onder meer over de gelijkgebleven energielasten; het was één van de financiële tegenvallers, omdat er afgelopen jaar zonnepanelen op het sportcentrum zijn gelegd. Doen deze het eigenlijk wel, wilde de commissie weten. "Ze werken als een tierelier", reageerde de ambtenaar. "Het rendement is vrij hoog. Waarom het niet leidt tot een daling van de energielasten, wordt nog onderzocht. Daar kunnen we nu geen antwoord opgeven. De komende jaren zullen de effecten van de zonnepanelen wel degelijk zichtbaar worden."

Onderzoek
De door de commissieleden gewenste verscherpte controle op het bestuur is al ingezet, stelde Kraijo. "Iedere maand wordt er nu al aan het college gerapporteerd en het toezicht zal in de toekomst scherper worden. Daarnaast loopt er een onderzoek door een extern bureau over hoe dit zo mis heeft kunnen gaan én welke kennis en kunde er bij het bestuur nodig is om zo'n voorziening te leiden. We willen schoon schip maken. Wij geloven nog steeds dat dit model wel kan werken."

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }