Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Dexter en Nancy Miguel met hun medaille.
• Dexter en Nancy Miguel met hun medaille.

Dexter en Nancy Miguel winnen zilver bij World Cup rolstoeldansen: 'Kan niet bestaat niet'

  •   174 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Sinds een paar jaar houden Dexter en Nancy Miguel zich bezig met combi-rolstoeldansen waar ze enorm van genieten. Afgelopen april behaalden ze zilver bij de World Cup wedstrijden. Met duodansen bereikte Nancy samen met een vriendin de derde plaats.

Dexter Miguel (33) en Nancy Miguel-van Duin (30) waren als kind al vrolijk en beweeglijk. Nancy – een geboren Lekkerlander – ontmoette in de discotheek haar Dexter die op tweejarige leeftijd vanuit de Antillen naar Nederland was gekomen. Ze waren bij die eerste ontmoeting pas dertien en zestien, maar werden meteen smoorverliefd, kregen een relatie en zijn inmiddels alweer zeven jaar getrouwd. Nancy is directiesecretaresse geweest. Dexter heeft kort een kantoorbaan gehad, maar heeft al jaren een eigen bedrijf als stratenmaker. "Ik hield vroeger niet van regen en niet van wiskunde, maar nu heb ik met alle twee te maken en ik vind het prima. Mijn beroep is het einde!"

Gek op dansen
Dexter en Nancy waren beide gek op uitgaan en op dansen. Vooral Antilliaanse dansen die Dexter van huis uit kende en die Nancy van vriendinnen geleerd had. Nancy was van jongsaf een muziek- en dansfan en zat bij de majorettes en op ballet. Dexter en Nancy konden hun hart ophalen aan dansen en uitgaan totdat hun leven opeens instortte toen Nancy in 2013 erg ziek werd.

Het echtpaar verloor in opeenvolgende jaren drie kindjes, tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte. Bovendien kreeg Nancy na de geboorte van het derde kindje een hartstilstand en een hersenbloeding waarna zij helemaal opnieuw moest leren eten, drinken en lopen. Dit laatste is nooit meer goed gekomen. Met hulpmiddelen kan Nancy niet verder lopen dan vijftig meter, zodat ze voortdurend op haar rolstoel is aangewezen.

Veel sterker
"Dit alles maakte ons wel tot de mensen die we nu zijn," vertelt Nancy. "Voordat je kinderen krijgt, lijkt alles soms vanzelfsprekend, maar dat bleek bij ons beslist niet zo te zijn. Door alles wat wij meemaakten, leerden we elkaar nog veel beter kennen. We zijn nooit meer geworden wie we eerst waren, maar we werden dertig keer, nee, wel honderd keer sterker." Dit was natuurlijk niet meteen het geval. Het jaar 2013 was een rampjaar. Vooral Nancy's wereldje was enorm klein geworden, doordat ze van een volledige baan ineens thuis kwam te zitten. Alle plezier leek weg te zijn, totdat hun huisarts hen wees op rolstoeldansen. Niet direct enthousiast gingen ze erover lezen op internet. Het was Dexter die in 2016 besloot: "Dat gaan we doen!"

"Alles kwam helemaal terug," glundert Nancy. "We sloten ons aan bij Walking Wheels in Hoofddorp. Via de WMO kreeg ik een dansrolstoel die veel wendbaarder is dan een gewone en gingen ongeveer tweemaal per week oefenen."

Even wennen
Voor Dexter was het wel wennen: "Van Latin naar ballroom dansen, zoals de tango, quick step en Engelse en Weense walsen. Ook heeft het me heel wat zere tenen gekost, want ik zat nog weleens onder de wielen, maar nu vind ik het heel leuk." Het echtpaar heeft bij de rolstoeldansers een hechte vriendengroep opgebouwd en ze voelen zich daar thuis als in een enorme dansfamilie.

Afgelopen april werden ze tweede bij de World Cup combi-rolstoeldansen (een valide en een rolstoeldanser) in Cuijk. Bovendien behaalde Nancy met duodansen (twee rolstoeldansers) samen met een vriendin de bronzen medaille. Bij de Belgische kampioenschappen heeft het echtpaar zelfs de gouden medaille behaald. "Het dansen maakt me heel blij," zegt Nancy. "Elke dag heb ik pijn, maar het dansen doet me dat vergeten." Dexter vult aan: "Het dansen maakt helemaal happy!"

Janny den Besten

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }