PKC pakt landstitel in Ahoy

Sport 98 keer gelezen

ROTTERDAM/PAPENDRECHT • In een zinderende korfbalfinale heeft PKC/Hagero zaterdagavond Fortuna verslagen. Het werd 20-19 in een kolkend Ahoy. In een meer spannende dan goede wedstrijd bleek PKC vooral aan het eind van de wedstrijd de meest koelbloedige. De Papendrechters begonnen slordig aan het duel. Stijf van de spanning werden kansen gemist die normaal een zekere score opleveren. Het was Suzanne Struik die na zeven minuten de ban brak voor PKC, maar toen had Fortuna al vier keer gescoord. PKC bleef vervolgens achter de feiten aanlopen, waarop coaches Ben Crum en Jan de Jager het na tien minuten spelen, bij 2-7 voor Fortuna, ingrepen door een time-out aan te vragen. De peptalk en de aanwijzingen die werden gegeven, sorteerden effect, want binnen enkele minuten stond het 6-7 door scores van onder andere Richard Kunst en Danny den Dunnen. PKC vond de aansluiting, maar denderde niet over Fortuna heen. Ruststand was 10-10 en PKC had nog geen seconde voorgestaan, maar putte moed uit een voortreffelijk tweede kwartier van de eerste helft. Aan elkaar gewaagd Beide ploegen bleken in de tweede helft goed aan elkaar gewaagd. PKC pakte de voorsprong en stond de meeste tijd voor. Maar omdat het gat nooit groter werd dan twee punten, bleef Fortuna moed houden. Met nog een minuut of acht te spelen kantelde de wedstrijd weer, ditmaal in het voordeel van de Delftenaren. De ploeg kwam terug van 17-15 tot 17-18 en leek vier minuten voor tijd, bij 18-19, alsnog de landstitel te pakken. Opnieuw grepen de Papendrechtse coaches naar de time-out om orde op zaken te stellen, en opnieuw sorteerde dat effect. Richard Kunst zorgde met een fraaie doorloopbal, die eerst drie rondjes draaide op de rand van de korf, voor de 19-19, waarna Mady Tims voor de 20-19 zorgde. Er stond nog één minuut op de klokken. Uit de aanval die volgde voor Fortuna, werden drie, vier opgelegde kansen onbenut gelaten. 'Club snakte hiernaar' En daarna kon het feest losbarsten. Na twee mislukte korfbalfinales in 2011 en 2012 lukte het nu wel om de nationale korfbaltitel in de wacht te slepen. Voorzitter Martin Dekker kon na afloop zijn geluk niet op.  “Echt geweldig, de club snakte hiernaar. Het duurde in de wedstrijd wel erg  lang voordat ze loskwamen, maar het is verdiend dat we hebben gewonnen.” Trots is Dekker ook op de A1, die eerder op de dag de landstitel pakte bij de junioren door DOS’46 met 24-19 terug te wijzen. De juniorenfinale werd zaterdag voor de derde keer op rij gewonnen door PKC. Coach Jan de Jager vond ook dat zijn team verdiend had gewonnen. Hij greep op de juiste moment in met time-outs. “Op de momenten dat we zagen dat de koppies gingen hangen, hebben we ze naar de kant gehaald om ze moed in te praten.” “Met name in de tweede helft hebben we goed korfbal laten zien”, vervolgt De Jager. “Helaas lukte het niet om een gat te slaan, daardoor konden ze weer terug komen in de wedstrijd. Gelukkig hebben we tot aan het eind ons hoofd koel gehouden!” Echte finale Aanvoerder Mady Tims was enkele minuten na het eindsignaal al schor van het luidruchtige feestje dat met de spelers en de aanhang gevierd werd. “Dit is echt  ongelofelijk”, vertelt ze opgelucht. “Beide ploegen speelden niet hun beste korfbal, maar het was vanavond wel een echte finale, met alles erop en eraan. Ik ben geweldig blij dat die laatste bal van mij erin ging. Ik kreeg hem zo mooi aangespeeld en stond er zo goed voor, ik dacht; die moet erin. En dat gebeurde ook!” Na de huldiging werd het feest verder gevierd in de eigen PKC-hal. Onder het kopje 'Fotoreportages' zijn meer foto's te vinden van de korfbalfinale van zaterdag 20 april.