• Foto: Janny den Besten
• Foto: Janny den Besten

Nieuw-Lekkerlandse kinderen enthousiast maken voor een technisch beroep

Algemeen 128 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Gewapend met gele hesjes en een gezonde dosis nieuwsgierigheid hebben leerlingen van drie basisscholen in Nieuw-Lekkerland woensdag deelgenomen aan de Techniekroute.

Plaatselijke bedrijven openden hun deuren voor de leerlingen van groep 8 van De Tuimelaar, De Schakel en De Wegwijzer. In een groep van ongeveer vijftien leerlingen bezocht ieder kind twee bedrijven. Op school was het voorwerk al verricht: bijvoorbeeld informatie op internet opzoeken over de bedrijven, een PowerPoint maken, een filmscript verzinnen.

Bij Match audio en video mochten de kinderen zelf een videoclip maken. Twee stonden er achter een filmcamera, anderen bedienden de knoppen van het geluid en licht. Het viel nog niet mee om een zo professioneel mogelijk resultaat te krijgen. Op aanwijzingen van de regisseur lieten de spelers steeds opnieuw hun beginregels horen. Hoe je een haakse hoek kunt maken, werd bij Damsteegt geleerd. Een meisje giechelde: "Ik heb geen flauw idee wat ik maak", maar een ander wist het precies: "Het is een winkelhaak. Ik geef hem aan mijn broer om op te hangen."

Lassen
"Alle kinderen moesten bij Bayards een helm op en werden aan het lassen gezet," vertelde leerkracht Marius van De Tuimelaar. "Echt hartstikke leuk!" Ook bij Van Rijnsbergen werd na enige uitleg aan een opdracht gewerkt, waarbij de juiste verbindingen moesten worden gemaakt, zodat een bel zijn geluid kon laten horen. Met enthousiaste verhalen kwamen de jongens en meiden bij NMC vandaan: "Het was heel leuk en leerzaam. We kregen een rondleiding over een jacht. Er waren wel twee zwembaden en een bioscoop!"

Wandje bouwen
Bij de firma Hol werden er op een zodanige manier buizen aan elkaar bevestigd dat de naam 'Hol' ontstond. Na een leerzaam praatje door Rick Janse konden bij Jaleco plafondtegels worden gelegd en een wandje gebouwd. En bij Tegelhandel Boer kon een straatje gelegd worden waarbij de leerlingen ook aantrillen en stenenknippen konden leren.

Na afloop van de Techniekroute hielden de wethouders Fatih Ozdere en Piet Vat een evaluatiegesprek op de scholen. Het was iedereen duidelijk dat techniek zowel voor jongens als meiden is en dat je er niet perse vieze handen van hoeft te krijgen. Als tops noemden de kinderen: "Als je iets niet snapte, werd het goed uitgelegd" en "Het was heel leuk om zelf alles te doen!" De achtste groepers gingen niet alleen met een blij gezicht naar huis, maar ook met pennen, boekjes, zaklantaarn, rolmaat of stiften. Een van de kinderen concludeerde: "Je bent nooit binnen die bedrijven geweest, dan kom je er en dan zeg je: 'Wow!'"

Janny den Besten

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden