• Sander Stevens droomt van een mooie expositie over Papendrecht, in de Oude School.
• Sander Stevens droomt van een mooie expositie over Papendrecht, in de Oude School. Foto: Anne Marie Hoekstra

Facelift voor digitaal museum Oud Papendrecht

Algemeen 848 keer gelezen

PAPENDRECHT • Sander Stevens gaf de website Oud-Papendrecht een grondige ‘opknapbeurt’. Hij zoekt meer foto’s en verhalen voor de site.

Een it-er met belangstelling voor geschiedenis en voldoende vrije tijd, dat was precies de man die Papendrecht Verrast zocht voor een website over oud-Papendrecht. Dus toen Sander Stevens zich meldde als vrijwilliger, ging er bijna een gejuich op.

Bram Boerman
Papendrecht Verrast, de ‘roepnaam’ van Stichting Promotie Papen-drecht, nam in 2019 een website over van dorpsgenoot Bram Boerman. Jarenlang verzamelde hij foto’s en informatie over zijn dorp die hij online zette. In de monumentale oude school aan de Schooldwarsstraat vertelt Sander Stevens: “Toen Boerman in 2019 overleed lag de site op zijn gat. Ik vind het leuk om websites te maken en vind geschiedenis leuk. Ik dacht: misschien kan ik de site overnemen. Toen bleek dat Papendrecht Verrast dat al had gedaan, maar er verder niets mee ondernam, door tijdgebrek.”

Straatfotografen
Boerman verzamelde tweeduizend foto’s en ook video’s en knipsels. De oudste foto dateert van omstreeks 1880. Enthousiast zegt Stevens: “De eerste cameraatjes voor het publiek kwamen ongeveer in 1875 op de markt, dus foto’s uit die tijd zijn bijzonder. Er zijn uit die tijd vooral foto’s van straatfotografen. Aan de manier waarop mensen poseren zie je nog hoe bijzonder fotografie was; ze gingen er echt helemaal voor staan, met ernstige gezichten. Er zijn bijvoorbeeld foto’s van twee op elkaar gebotste auto’s, veel mensen staan eromheen te poseren. Fantastisch.”

Na 1965
De site van Boerman toonde niets van na 1965. “Bram vond alles van na dat jaar niet oud.” Met een lach: “Maar het Papendrecht van nu is over een aantal jaren óók oud Papendrecht, dus we moeten nu documenteren.”

Straat vinden
In januari meldde Stevens zich bij Papendrecht Verrast met zijn plannen. “De site was wat statisch, ik wilde een nieuwe lay out. En ik wil graag de verschillen laten zien tussen vroeger en nu.” Op een groot scherm toont Stevens wat hij bedoelt: links een rij foto’s uit de oude doos, rechts dezelfde locaties in het heden. “Het is leuk om die fases te zien en misschien ook meer luchtfoto’s en dronebeelden te tonen. Je moet rubriceren. Dat heb ik gedaan op wijk, buurt en straat. Ik vind het belangrijk dat je makkelijk jouw straat, wijk en buurt kunt vinden. Van de stichting kreeg ik carte blanche. Inmiddels ben ik daar ook bestuurslid geworden.”

Website uitbouwen
Het updaten van de site was een flinke klus. “Ik moest tweeduizend stuks aan materiaal lezen, bekijken en sorteren, vaak ook teksten in oud-Nederlands, zonder leestekens.” Inmiddels staat er een mooie, gemoderniseerde website online, maar Stevens wil verder. “Eigenlijk begint het nu pas. We proberen uit te bouwen.” De Papendrechter hoopt op verhalen, foto’s en video’s van inwoners en ondernemers uit zijn dorp.

Rad van Fortuin
“Op 28 mei hebben we de officiële lancering van de website gehad, in het zorgcentrum van Rivas aan de Markt. We hebben een rad van fortuin laten draaien, dat kwam op een straat terecht en dan vroegen we mensen in de zaal naar hun herinneringen daarbij. Het was een weergaloos succes. We gaan nog zo’n sessie doen. We hebben die middag veel opnames gemaakt, met camera. Die gaan we monteren en op de site zetten.”

Een week na de lancering kreeg Stevens bericht van Nico Knol, oud-Papendrechter en fotograaf. Hij zei: “Ik heb nog leuke foto’s, van 1970 tot en met 2014, uit het boek ‘Papendrecht Verbeeld’.” Al die foto’s heb ik gekregen.”

Plattegronden
Interessant zijn ook de plattegronden die de site toont. “Papendrecht bestaat 900 jaar. Op de oudste plattegrond, uit 1890, zie je alleen wat huizen langs de dijk. Op de plattegronden daarna wordt het steeds voller. Ik heb ook foto’s van de middenstand. Er is een lijst met namen, die kun je aanklikken. Dit is online interactief cultureel erfgoed, een digitaal museum. Hopelijk kan ik het stokje ooit overgeven aan iemand die het verder uitbouwt. Want Facebook is harstikke leuk, maar je vindt het materiaal na een tijdje nooit meer terug.”

Hulp gevraagd: wie materiaal of informatie heeft over Papen-drecht (verhalen,knipsels, brieven, video’s en foto’s, van vroeger en nu) en daarover met Stevens wil overleggen, kan hem mailen. Voor meer informatie: oud-papendrecht.nl of info@oud-papendrecht.nl.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden