<p>• Een van de kunstwerken uit de Rietgorscollectie.</p>

• Een van de kunstwerken uit de Rietgorscollectie.

(Foto: Aangeleverd)

Gemeente Papendrecht al 50 jaar eigenaar van Rietgorscollectie

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht is al 50 jaar de trotse eigenaar van Collectie De Rietgors. Op 16 mei 1972 droeg kunstverzamelaar Nanne Harm Luigies namelijk zijn verzameling aan kunstwerken over aan de gemeente Papendrecht. Het begin van een mooie bijzondere verzameling moderne kunst.

In de jaren ‘70 verwierf Papendrecht kunst uit verschillende schenkingen van kunstverzamelaars, aangevuld met latere aankopen. Het voormalige woonhuis van een van deze verzamelaars, Nanne Harm Luigies, werd in 1977 omgevormd tot een officieel museum. In museum De Rietgors kregen de verzamelde bijzonder werken een plaats. Helaas sloot het museum in 2001 om kostenoverwegingen haar deuren en verdween de kunstcollectie achter slot en grendel in een depot.

Momenteel worden veel van de werken tentoongesteld in het gemeentehuis. Maar de echte topstukken van de collectie heeft het Dordrechts Museum sinds 2017 in bruikleen. De verzameling bevat immers een aantal grote namen uit de schilderkunst van de 20ste eeuw zoals van Jan Sluijters, Charley Toorop, Karel Appel en Corneille.

In 2018 was er zelfs een hele tentoonstelling genaamd De Rietgors te bewonderen in het Dordrechts Museum. Voor wethouder Arno Janssen was de opening destijds zijn eerste officiële handeling als wethouder van Papendrecht. “De collectie is een stukje cultureel erfgoed van Papendrecht. We hebben als gemeente echt mooie stukken in handen en het wordt weer tijd om dat ook meer te delen met onze inwoners.”

Waarnemend Burgemeester Annemiek Jetten is groot liefhebber van kunst en enorm trots dat Papendrecht de eigenaar is van deze moderne collectie. In haar kamer hangen ook een aantal schilderijen, waar ze dagelijks van kan genieten. Maar ook in de andere vertrekken van het gemeentehuis worden de muren verfraaid dankzij de Rietgors collectie.

Burgmeester Jetten: “Dat de gemeente al 50 jaar de eigenaar is van deze collectie mag zeker niet vergeten worden. Daarom vind ik het belangrijk dat we dit jubileumjaar geregeld aandacht schenken aan items uit deze collectie. Kunst is er immers om te delen en om samen van te kunnen genieten.”

Op de socials en op de website van de gemeente worden inwoners graag aan het woord gelaten over de collectie. Wie een herinnering heeft aan Museum De Rietgors of zich tot een bepaald werk aangetrokken voelt, kan dat laten weten via communicatie@papendrecht.nl. Men kan de collectie ook nog steeds bewonderen op de speciale website van het voormalig museum: www.museumderietgors.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5