<p>&bull; Enkele vrijwilligers van Teslawensrit.</p>

• Enkele vrijwilligers van Teslawensrit.

(Foto: Aangeleverd)

Tesla-rijder Yvonne uit Alblasserdam ‘wilde ook iets doen voor Oekraïne’

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Stichting Teslawensrit wil niet blijven stilzitten terwijl er vreselijke dingen gebeuren tijdens de oorlog in Oekraïne.

Het begon klein met een spontaan plan om de auto in te stappen en mensen op te halen bij de grens met Oekraïne. Vanwege veiligheid, wet- en regelgeving en een aantal andere praktische beperkingen bleek dat niet de beste keuze. Na veel zoeken, spreken met organisaties en overheden begon het plan wel de juiste vorm te krijgen. Want dankzij het brede netwerk van de groep zijn ze inmiddels in contact gekomen met opvangcentra in Polen en de vele hulporganisaties in de regio. Op deze manier worden er nu goede plannen gemaakt en wordt er ook echt een bijdrage geleverd.

Achtste weekend op rij
Voor het achtste weekend op rij is de stichting vluchtelingen aan het ophalen. Op de heenweg vervoeren zij hulpgoederen waar specifiek om gevraagd wordt door opvangcentra of worden de spullen lokaal in Polen gekocht om zoveel mogelijk waar voor het geld te krijgen.

Bestuurslid Robert-Jan Ekdom: “Een hele bijzondere ervaring. Het is wel duidelijk, dit is niet gewoon een rit van A naar B. Je bent chauffeur van de rit van hun leven, de rit naar veiligheid en vrede. Dit is een hele grote taak met een nog grotere verantwoordelijkheid die niet zomaar uitgevoerd kan worden. Dit is iets wat we met z’n allen moeten oppakken. Ieder draagt zijn of haar eigen steentje bij, maar we doen allemaal ons stukje.”

Yvonne uit Alblasserdam
Vanuit heel Nederland sluiten Tesla rijders zich aan en zetten zich op verschillende manieren in voor de stichting. Zo ook uit Yvonne Dekker uit Alblasserdam. “Vanaf dag één van de inval volg ik het nieuws op de voet en het gevoel om iets te moeten doen wordt daarmee steeds groter. Ik ben al betrokken bij vluchtelingenwerk voor de Oekraïners in Alblasserdam, ik rij een Tesla en ik wilde nog meer doen voor Oekraïne. Dus toen dit initiatief voorbijkwam hoefde ik niet lang na te denken. Met behulp van vrienden en collega’s heb ik voor de eerste rit mijn auto vol kunnen laden met spullen voor de opvang. Voor mijn tweede rit heb ik ook weer een volle auto kunnen verzamelen. Bedrijven uit onze regio helpen graag mee, zo kregen we van de Plus in Hendrik Ido Ambacht heel veel houdbare boodschappen gedoneerd. Maar ook de grote bedrijven helpen mee, zo heeft Tesla toegezegd een deel van de oplaadkosten te willen vergoeden, levert Greenway Polen gratis oplaadmogelijkheden, krijgen we van de Poolse overheid gratis toegang tot de tolwegen in Polen en denken verschillende mobiele providers mee met het leveren van bijvoorbeeld gratis data of andere mobiele oplossingen voor de ritten.”

Dit weekend is er weer een grote groep rijders onderweg met spullen en zij nemen dit keer weer veel mensen mee terug naar Nederland. “Voor veel mensen lijkt het ver weg, maar als je ziet wat er zich al afspeelt binnen een dag rijden, moeders en kinderen met enkel een tasje met spullen en bestemming onbekend, dan is het fijn dat je op deze manier de mensen kunt helpen”, vervolgt Dekker. “Ik wil vooral de dank en waardering uitspreken, in het bijzonder naar bestuursleden Virginia, Wim, Monique en Robert-Jan, maar zeker ook een vaste groep rijders die zowel persoonlijk als via hun bedrijf al veel hebben gedoneerd en weten te organiseren. Naast het daadwerkelijk heen-en-weer rijden zijn er namelijk ook al tientallen opvanglocaties gezocht en gereed gemaakt. Er is al heel wat afgebeld en geappt.”

Teslawensrit
Teslawensrit zet zich oorspronkelijk in om bestaande stichtingen en Tesla rijders met elkaar te verbinden, zodat er – voor bijvoorbeeld ernstig zieke kinderen – droomritten gerealiseerd kunnen worden. Stichtingen kunnen een droomdag aanmelden en de stichting gaat aan de slag om geschikte auto’s te regelen voor een deel of zelfs de gehele dag. De ritten naar Oekraïne zijn een tijdelijke maar noodzakelijke bezigheid die met veel passie worden vervuld. Het doel nu is de mensen uit Oekraïne naar een veilige plek te brengen.

Inzameling
Er is goed overleg tussen de stichting en de opvangcentra, zodat er wekelijks concreet ingezameld kan worden. Daarnaast zijn er voorlopig terugkerende producten, die altijd gebruikt kunnen worden. Zoals pakjes knijpfruit, shampoo, wattenstaafjes, (hand)crèmes, aftershave, nagelknippers, kammen en borstels, maandverband, nieuw dames- en kinderondergoed, deodorant en luiers in verschillende soorten en maten. Maar ook honden- en kattenvoer staat op de lijst.

Wie spullen wil doneren, kan dit afgeven op werkdagen bij de Hypotheker in Papendrecht of op de Cortgene 51 te Alblasserdam.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5