Foto: Stockfoto 123RF

Noodkreet van Papendrechtse moeder zonder QR-code: ‘Wil bij omkleden kind zijn’

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Angelique Damsteeg, een moeder van drie kinderen uit Papendrecht, waarvan de jongste op zwemles zit, wil graag dat de gemeente meer haar best doet om ervoor te zorgen dat zij, zonder QR-code, toch aanwezig kan zijn bij het omkleden van haar jongste zoontje van vijf jaar.

Ouders zonder QR-code mogen volgens de huidige coronaregels niet naar binnen in diverse publieke ruimtes zoals het zwembad. “Hij zou dan alleen naar binnen moeten gaan om zich om te kleden”, vertelde Angelique woensdagavond 24 november tijdens de commissievergadering Samenleving in het Papendrechtse gemeentehuis. “Gelukkig heeft hij zijn oudere broer van elf die bereid is om met hem mee te gaan.”

“Waarom mag ik hem met een mondkapje op niet helpen? Voorheen kon dat ook”, vroeg zij zich hardop af. Ze is in gesprek gegaan met het zwembad, maar die gaf aan de landelijke regels te moeten volgen en heeft als tijdelijke oplossing een ruimte gecreëerd naast de buitendeur, waar kinderen zich kunnen omkleden.

Geen goede oplossing
Angelique: “Maar dan moet hij zich in de kou gaan omkleden. Dat vind ik geen goede oplossing.” Ze riep de gemeente Papendrecht op om op te komen voor de kinderen en wees op het veiligheidsprotocol ‘Vrolijk en Veilig’ waarin zou staan dat een QR-code niet nodig is bij zwemlessen. Ook is er volgens haar een aparte ruimte beschikbaar in het zwembad waar kinderen van ouders zonder QR-code zouden kunnen omkleden zonder dat zij ouders met QR-code treffen. Zij vindt het daarbij geen probleem om een mondkapje te dragen.

Een QR-code regelen vindt ze geen optie, omdat die code volgens haar niets zegt over ziek zijn of besmettelijk zijn. “Ik wil niet meewerken aan samenleving met QR-code. Als moeder is dit een vreselijke tijd. Hoe leg je uit aan een kind dat je als ouder niet mee mag naar een zwemles of niet bij een voetbalwedstrijd mag zijn?”

De raadsleden toonden tijdens de commissievergadering begrip voor de situatie van de Papendrechtse moeder, maar voegden daar gelijk aan toe dat de gemeente en ook het zwembad zich te houden hebben aan de landelijke coronaregels.

In gesprek gaan
Trijntje van Es (D66) stelde voor om te gaan kijken hoe alle partijen er met elkaar het beste van kunnen maken. “Is het mogelijk dat de wethouder in gesprek gaat met het zwembad, zodat er oplossing gevonden kan worden? Bijvoorbeeld met een andere ruimte? Waar een wil is, is een weg.”

Wethouder Pieter Paans van onder meer sportzaken zegde toe het dilemma te bespreken met het zwembad. “We hebben komende maandag een overleg met diverse verenigingen die ook worstelen met de regels. Het zwembad is daarbij ook aanwezig. We proberen er op adequate manier mee om te gaan, maar ik kan niets toezeggen.”

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5