• Een van de verkiezingsborden van OP in 2018, die later werd weggehaald.
• Een van de verkiezingsborden van OP in 2018, die later werd weggehaald. Foto: OP

Onafhankelijk Papendrecht naar de Kiesraad vanwege weigeren gratis verkiezingsborden

Algemeen 231 keer gelezen

PAPENDRECHT • Omdat Onafhankelijk Papendrecht (OP) bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 van de toenmalige burgemeester Moerkerke geen verkiezingsborden mocht plaatsen, en dit volgens OP niet klopte, heeft de partij zich tot de Kiesraad gewend met de vraag of het nou wél of niet (meer) mag.

In 2014 mochten er nog wel verkiezingsborden geplaatst worden door de deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het ging om maximaal 20 borden per partij die her en der in de openbare ruimte geplaatst mochten worden in verkiezingstijd.

Het ging goed
“Dat hebben wij gedaan, alle andere partijen deden dat toen ook, en het ging goed”, vertelt fractievoorzitter Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht. “We doen dat in Papendrecht veilig en met respect voor elkaar. Niemand heeft daar ooit last van gehad. Het plaatsen van de borden gebeurde pas een paar weken voor de verkiezingen in maart, iedere partij deed dat netjes en veilig, niet te dicht bij de weg bijvoorbeeld; inwoners klaagden er vrijwel nooit over.”

“Maar toen veranderde er iets”, vervolgt Lammers. “In 2018 hadden we een andere burgemeester, die nu alweer weg is, die op grond van de APV verbood om verkiezingsborden te plaatsen. Hiertegen hebben wij bezwaar bij hem gemaakt, maar dat haalde toen niets uit.”

Commercieel
Het argument dat de toenmalige burgemeester aanhaalde was dat de borden niet zouden vallen onder de in de Richtlijnen Buitenreclame genoemde voorwaarden. Hij beschouwde de verkiezingscampagneborden als commerciële buitenreclame en vond dat er voldoende grote borden waren waar posters opgeplakt konden worden. Als een partij sandwichborden wil plaatsen, moet daarvoor betaald worden.

Maar, stelt Ruud Lammers: “Wij kunnen niet een paar duizend euro neertellen voor een commerciële campagne op dure driehoeksborden.” Veel andere partijen die meedoen aan de lokale verkiezingen krijgen ondersteuning vanuit hun landelijke hoofdkantoor en kunnen dan wel extra borden plaatsen.

Gelijk speelveld
“Daarom zijn wij van mening, dat als je uitgaat van een gelijk speelveld, dat wij als lokale partij onze eigen verkiezingsborden moeten kunnen/ mogen plaatsen in campagnetijd, omdat anders alleen de landelijke partijen, die de prijs van de commerciële borden wél kunnen betalen, zichtbaar zijn in de publieke ruimte.”

Onafhankelijk Papendrecht heeft de kwestie nu voorgelegd aan de juridische commissie van de Kiesraad en hoopt op een tijdige beantwoording.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 13 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden