• Amber van Hees met het bot, ongeveer op de plek waar ze het gevonden heeft.
• Amber van Hees met het bot, ongeveer op de plek waar ze het gevonden heeft. Foto: Bert Bons

Amber van Hees (15) vindt mammoetbot in Papendrecht

Algemeen 952 keer gelezen

PAPENDRECHT • De vijftienjarige Amber van Hees uit de Pootstraat in Papendrecht heeft onlangs bij haar in de straat een mammoetbot van minimaal 50.000 jaar oud gevonden.

“Ik was met een paar kinderen aan het spelen in onze straat, die ze aan het ophogen zijn, toen ik het bij een hoop afval zag liggen”, vertelt Amber. “Ik dacht, zó rond, dat bestaat niet. Ik dacht eerst dat het een kogel was, maar die zijn eigenlijk nooit van steen. Er zaten ook allemaal gaatjes in, dus het moest iets anders zijn.”

Naturalis
Nadat ze samen met haar moeder tevergeefs op internet gezocht had naar wat het zou kunnen zijn, besloot ze een foto van het voorwerp op te sturen naar de experts van natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden. Daar hadden ze Amber in het verleden weleens meer geholpen met het identificeren van de kaak van een snoek. Amber houdt enorm van het zoeken naar bijzondere voorwerpen en heeft inmiddels een hele verzameling.

“We kregen een paar weken later bericht van Naturalis dat het om een echt mammoetbot ging”, vervolgt Amber. “Helemaal versteend. Ze noemden het een geweldige vondst en een knots van een exemplaar. Het is de kogel van een heupbot van de dij van een mammoet.” Ook haar leerkracht biologie op De Lage Waard aan de Keizerweg vond het bot ‘cool’.

Ophogen
Het is helaas niet duidelijk of het mammoetbot echt uit Papendrecht komt. Het kan ook mee gekomen zijn met het ophoogzand, dat veel gebruikt wordt bij Amber in de wijk. De straten en tuinen worden opgehoogd. Op sommige plekken moet 40 tot 75 centimeter opgehoogd worden, waardoor er veel zand de wijk ingereden wordt.

Amber heeft het bot gevonden in haar straat, maar dan om de hoek waar alles inmiddels opgehoogd is. Ze kan niet wachten tot de straat bij haar voor de deur open gaat, want misschien vindt ze dan nog wel meer bijzondere dingen.

Ook haar moeder kan niet wachten tot het werk gaat beginnen. “Het werk is nu al een paar keer uitgesteld, we zitten daardoor nu al een paar jaar in de rommel. Het zou fijn zijn als het nu snel aangepakt kan worden!”

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden