<p>&bull; Wouter: &#39;In deze kinderstoel heeft mijn moeder nog gezeten, in de jaren zestig.&#39;</p>

• Wouter: 'In deze kinderstoel heeft mijn moeder nog gezeten, in de jaren zestig.'

(Foto: Anne Marie Hoekstra)

Twintiger opent eigen minimuseum in Alblasserdam

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Wouter de Jong (25) uit Alblasserdam voelt zich als stamhouder van zijn familie en naamgenoot van voorvaders verbonden met historie. Hij opende onlangs zijn ‘minimuseum’ aan de Vondellaan.


Met een brede lach zwaait Wouter de deur van zijn huis open. Hij had nooit bezoek van een journalist verwacht. Het was zijn zus die de krant benaderde, ter gelegenheid van de opening van zijn minimuseum op maandag 19 juli.

Drive-inwoning
Wouter woont nog maar een jaar aan de Vondellaan. Hij heeft een baan als klinisch chemisch analist in het Erasmusziekenhuis in Rotterdam. De inrichting van zijn museum, gevestigd op de begane grond van zijn drive-inwoning, heeft moeten wachten totdat hij de rest van zijn huis op orde had gemaakt.

Andere tijd
“We hebben dit huis mede gekozen omdat er achter de garage een kamer is waar ik mijn verzamelde spullen kan tentoonstellen”, vertelt hij. Wie de kamer binnenstapt, belandt in een andere tijd. Met een gebaar naar een schoolbankje in ‘Ot-en-Sienstijl’, een buizenradio, beddenpannen en veel meer voorwerpen en meubels uit vervlogen tijden zegt hij: “Hoe ouder je bent, hoe meer je herkent.”

Veel gekregen
Wouter groeide op in Stolwijk, in buurtschap Het Beijersche, en mocht voorheen zijn spullen uitstallen in de voormalige stal van de boerderij van zijn ouders, waar wel vijf generaties ‘De Jong’ woonden. Als dertienjarige begon hij met het verzamelen van voorwerpen uit grootmoeders tijd. Familie en vrienden namen regelmatig een kijkje in de stal. “Het had een zichzelf versterkend effect”, vertelt hij. “Mensen die op bezoek kwamen zeiden: ‘Ik heb nog een kolenkit van mijn oma’ of ‘Ik heb nog oude schoolboekjes’. Ik heb wel eens wat gekocht op een rommelmarkt, maar het grootste deel heb ik gekregen.”

Kleinere ruimte
Even leek het erop dat hij alles weer van de hand moest doen. “In 2017 verkochten mijn ouders de boerderij. Mijn vader zei: ‘Huur een grote container en gooi alles erin, dan ben je van je museum af’. Dat wilde ik niet. Gelukkig kon ik de verzameling bij iemand in Stolwijk opslaan, waar het kon blijven staan tot ik een huis gekocht had. Helaas heb ik alsnog veel weg moeten doen, omdat de ruimte nu een stuk kleiner is dan vroeger.”

Familiegeschiedenis
Alle voorwerpen zijn op de een of andere manier gerelateerd aan Wouters voorgeslacht. “Ik heb een boekje over de familiegeschiedenis gemaakt.” Wijzend naar de deur: “Daar hangt mijn stamboom, die heb ik uitgezocht tot in de zestiende eeuw. Uren heb ik in archieven doorgebracht.”

Vernoemd
Wijzend naar een sepiakleurige foto aan de muur zegt hij: “Kijk, op die foto uit de negentiende eeuw staat de vrouw van de opa van mijn opa. Ik heet naar mijn opa, die heet weer naar zijn opa en die ook weer naar zijn opa. In 1759 werd de eerste Wouter de Jong in dit geslacht geboren, vernoemd naar familie uit de Alblasserwaard. Ik vind het grappig dat ik nu ook in de Alblasserwaard woon.”

In het door Wouter geschreven informatieboekje staat ook veel achtergrondinformatie over bepaalde voorwerpen in het museum. “Veel spullen zijn genummerd, zo kun je de beschrijving vinden”

Oude plee
Een van de leukste items uit zijn verzameling vindt Wouter een deel van een oude plee uit Stolwijk. “Een plank met een gat erin.” Hij tilt het ronde deksel op en zegt: “Hier hebben mijn voorouders hun behoefte op gedaan, dat vind ik een grappig idee. Hij stamt uit 1924 en zat in een houten hokje achter de boerderij.” Hij is ook trots op zijn oude buizenradio en is blij met het stalraampje uit de Stolwijkse familieboerderij.

Wiegje
Een belangrijk voorwerp ontbreekt momenteel in Wouters museum: het rieten wiegje. “Mijn vrouw is in verwachting, de baby kan elk moment geboren worden. Dus dat wiegje staat nu boven. Mijn vader heeft er in 1958 in gelegen, ooms en tantes, ikzelf en mijn zussen ook. Er hebben al zeventien baby’s in geslapen.”

Museum bezoeken
Wie het minimuseum in de Vondellaan wil bezoeken, kan Wouter een mailtje sturen: wouterdejong@live.nl Wouter geeft met plezier uitleg bij de spullen, maar hij kan ook uitleggen waar bezoekers de informatie in zijn boekje kunnen vinden.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5