Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>&bull; Peter Verheij.</p>

• Peter Verheij.

(Foto: Geurt Mouthaan)

Oud-wethouder Peter Verheij: ‘Niets mooier dan lokaal bestuur’

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het afscheid van de Alblasserdamse politiek kwam een jaar eerder dan gepland, maar oud-wethouder Peter Verheij (SGP) heeft er vrede mee.


Elf jaar lang was Peter Verheij een vertrouwd en breed gewaardeerd lid van het Alblasserdamse college van burgemeester en wethouders. Via de jeugdgemeenteraad en het raadlidmaatschap kwam hij in deze functie terecht; al met al bracht hij een kwart eeuw door in de lokale politiek van zijn woonplaats. 

Het bovenstaande staat in de verleden tijd; inmiddels maakt Verheij als oud-wethouder deel uit van de geschiedenis van de politiek in het Damdorp. Nu wacht hem een werkzaam leven als zelfstandig adviseur of interim-manager. De ervaring, kennis en kunde die hij opdeed tijdens zijn werk bij het Ministerie van Financiën, in de accountancy en als wethouder gaat hij via deze weg inzetten. “Daarmee denk ik meer dan voldoende bagage te hebben”, knikt hij. “De eerste opdracht is al binnen, andere contact zijn gelegd.”

Breuk
Een stap die hij ruim een jaar eerder zet dan gepland. Peter Verheij wilde volgend jaar zijn vierjarige termijn als wethouder afronden en dan afscheid nemen. De breuk in de coalitie, waarbij de SGP uit de samenwerking met PvdA en CDA stapte, zorgde ervoor dat hij zijn portefeuille inleverde. “Het is een besluit van onze partij waar ik voor de volle honderd procent achtersta”, benadrukt Verheij.

Aanleiding voor de breuk was een voorstel van VVD en D66 om de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk de ruimte te geven om de shuttlebus voor toeristen al eerder op zondag te laten rijden. Net als bij eerdere heikele kwesties, zoals het hijsen van de regenboogvlag en het vaststellen van het LHBTI-beleid, kwam er steun van de coalitiepartners CDA en PvdA. Dit bleek de druppel die de emmer deed overlopen. 

Consequenties
“Afspraken zijn met voeten getreden”, concludeert Verheij. “Vooraf hebben we aan alle partijen duidelijk gemaakt wat de consequenties van deze stap. Het was ook niet nodig; het is nog rustig op Kinderdijk, corona is nog niet voorbij en het grote parkeerterrein bij IHC staat nog lang niet vol. Was dat wel het geval geweest, dan was het een kwestie van openbare orde geweest. Met veel minder toeristen is dat in de hand te houden.”

Een verrassing was het voor de politieke volgers niet. De onvrede bij de SGP werd het afgelopen jaar voelbaar sterker. “Zo jammer, want de politiek in ons dorp werd juist gekenmerkt door het rekening houden met elkaars uitgangspunten en principes. Er was altijd het besef van op tijd afstand houden en niet doordrammen. Dat is hier wel gebeurd.”

Rust
Hij heeft vrede met de beslissing van de SGP om uit de coalitie te stappen. De rust die hij ervaart komt vooral omdat het bij het verschil van mening ging over een voor de SGP diep principiële kwestie. “Dit raakt zo wezenlijk onze christelijke principes, dat we geen andere keuze hebben.”

“Ook persoonlijk ben ik diep van overtuigd dat dit de enige weg is waarop we zegen kunnen verwachten. En dat dit dan mijn baan als wethouder kost, is daar ondergeschikt aan. Dan gaat alles aan de kant. Was het bijvoorbeeld een financiële kwestie geweest, dan had het lastiger geweest. Hier heb ik vrede mee.”

Lijstje
Terugblikken op elf jaar wethouderschap; bij Peter Verheij gaat dat niet aan de hand van hoogtepunten uit zijn loopbaan. “De burgemeester vroeg me er een lijstje van op te stellen. Maar weet je, bij elk project zijn zóveel andere mensen betrokken. Je bent dan met zijn allen dankbaar over wat er bereikt is. Dat ik op dat moment wethouder mag zijn, doet er minder toe; het had net zo goed een andere wethouder geweest kunnen zijn.”

Nee, als je Verheij enthousiast wil krijgen, kun je beter over het contact met de inwoners van zijn woonplaats beginnen. Het is wat hem betreft de hartenklop van goed bestuur. “Het doet me goed om te zien dat in de jaren dat ik wethouder was de gemeentebestuurders en het ambtelijk apparaat veel meer Alblasserdammers onder de Alblasserdammers zijn geworden.” 

Aanspreken
“Na de bestuurscrisis is een ontwikkeling in gezet waarbij we dichterbij de inwoners zijn gekomen. Zelf heb ik dat ook als één van de meest waardevolle onderdelen van mijn werk gevonden. Dat mensen je aanspreken, gewoon op straat of in de winkel, en dat je hen dan zelf kunt helpen of hen daarvoor kunt koppelen aan iemand anders. In zo’n relatief kleine gemeente gaat dat nog vrij gemakkelijk. Trouwens: als ze een wethouder iets vragen, betekent dat vaak dat ze bij andere loketten vastgelopen zijn. Het was voor mij elke keer een leerpunt om te kijken hoe zo’n proces in het vervolg soepeler voor de inwoners kan verlopen.”

Hij vervolgt: “Afgelopen jaar heb ik mijn studie bestuurskunde afgerond met een onderzoek op dit vlak. Onderdeel daarvan was een enquête in de Drechtsteden, waarbij onder meer de vraag ‘Wat is een succesvolle wethouder?’ aan bod kwam. De antwoorden waren duidelijk: niet de grootse projecten, maar juist de contacten in het dagelijks leven, het verhelpen van kleine problemen dichtbij de inwoners, daar gaat het om. Een les die wat mij betreft iedere bestuurder goed in zijn of haar oren dient te knopen. Bereikbaar zijn en onder de mensen komen, is van cruciaal belang in dit vak.”

Onlosmakelijk
Doorstromen naar ‘hogere’ politieke lagen? Dat is aan Peter Verheij niet besteed. Zijn hart lag en ligt bij zijn woonplaats. “Ik voel me onlosmakelijk verbonden met Alblasserdam. En wat me zo aantrekt aan dit dorp? De mentaliteit van hard werken, van het ‘doe maar gewoon, dat is al gek genoeg’, het ons kent ons, dat zit ook in mij. Ik voel me daarbij thuis. Er is dan ook niets mooier dan lokaal bestuur”, lacht hij.

“De directe binding met de inwoners van het dorp waar ik geboren en getogen ben, is zo waardevol. Als ambtenaar heb ik in Den Haag gewerkt. Het ziet er voor de buitenwereld aantrekkelijk uit, maar het heeft zeker ook mindere kanten. Mocht ik voor zo’n functie echt gevraagd worden, dan zal ik erover na gaan denken. Tot die tijd gun ik die rol heel graag aan anderen.”

Alblasserdam

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier