Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Stockfoto 123RF

OZB gaat in Papendrecht omhoog met 15 procent

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Om genoeg te bezuinigen en nog wat extra geld binnen te krijgen voor nieuwe plannen, wil het gemeentebestuur van Papendrecht de OZB verhogen met 15 procent. Dat betekent dat inwoners gemiddeld net iets minder dan 10 euro per maand meer moeten gaan betalen.


Financieel wethouder Pieter Paans legt uit: “Onze voorzieningen zijn voor een middelgrote gemeente uitmuntend, maar de lokale lasten zijn laag. Het verschil tussen uitgaven en inkomsten zal in de komende jaren aanzienlijk groter worden. Dit moet worden opgelost. Door de lokale lasten voor alle bewoners en bedrijven te verhogen, wordt de financiële pijn evenwichtiger verdeeld over de gemeente.”

Met de verhoging van 15 procent van de OZB komt Papendrecht uit rond het landelijk gemiddelde. De maatregel levert de gemeente ongeveer 1,7 miljoen euro op jaarbasis op.

Nieuwe maatregel
De verhoging van de OZB is een nieuwe maatregel die vermeld staat in de Kaderbrief aan de gemeenteraad van Papendrecht. In die brief staan alle maatregelen die noodzakelijk zijn om toekomstige tekorten te voorkomen of terug te dringen.

Naast het verlagen van een aantal subsidies en losse individuele maatregelen, zal de geplande verhoging van de OZB voelbaar worden voor elke inwoner van Papendrecht.

Dat is volgens het gemeentebestuur onvermijdelijk, want Papendrecht staat voor een grote opgave om een tekort van 8 miljoen euro in 2026 terug te dringen. In de eigen organisatie werd vorig jaar al 2 miljoen euro aan bezuinigingen en ombuigingen ‘gevonden’.

Den Haag
De overige 6 miljoen euro wordt deels gevonden door te bezuinigen op subsidies en de verhoging van de OZB. Voor de jaren 2022 en 2023 zit de gemeente daardoor in ieder geval goed. Voor het sluitend maken van de begroting in de jaren daarna, kijkt Papendrecht verwachtingsvol naar Den Haag voor extra geld.

Met de verhoging van de lokale lasten wil het college van Papendrecht niet alleen bezuinigen, maar ook ruimte scheppen voor de toekomst. Er wordt een reserve opgebouwd die noodzakelijke investeringen mogelijk maakt en tegenvallers kan opvangen. 

Wapenen
Wethouder Paans: “We wapenen ons met deze forse maatregel tegen toekomstige risico’s en onzekerheden. Het biedt financieel perspectief en bovendien kunnen we hiermee inspelen op actuele ontwikkelingen.” Als voorbeelden van zaken waar (extra) geld voor nodig is, noemt hij het herstel van de kademuren in de haven en de nieuwbouwplannen voor de scholen voor voortgezet onderwijs.

Het gemeentebestuur van Papendrecht realiseert zich goed dat de voorgenomen maatregelen op veel fronten ingrijpend zijn. Wethouder Arno Janssen: “Ondanks de bezuinigingen denken we dat met deze noodzakelijke maatregelen recht kan worden gedaan aan het behoud van het karakter van Papendrecht. Het totaalpakket maakt de gemeente sterk en toekomstbestendig.”

De maatregelen uit de Kaderbrief worden besproken in de raadsvergadering van 8 juli.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier